موزاییک کاری، قدمت بسیار زیادی دارد. در همهی شهرهای کویری به وضوع دیده میشود. امروزه به همین علت برای ساخت موزاییک ، کارخانههای بسیار بزرگی در شهرهای کویری، مثل سمنان و یزد در حال فعالیت هستند. قبل از این که موزاییک به عنوان کفپوش محسوب شود، از آن برای زیبایی و زینت در سراها مورد استفاده قرار میگرفت. از اولین نمونههای اجرای موزاییک کاری در اطراف میبد، در تحقیقهای باستانی کشف شد.
موزاییک یکی از مهمترین مصالح ساختمانی است که در ساختمانسازی و شهرسازی کاربردهای زیادی دارد و بهعنوان کفپوش و دیوارپوش از آن استفاده میکنند. بیشتر تصویری که ما از موزاییک داریم، طرحهایی است که در خانههای قدیمی دیدهایم.
شاید در ابتدا فکر کنید که فرایند موزاییک کاری به نصب سایر مصالح ساختمانی شباهت دارد که البته تا حدود زیادی نیز به این شکل است اما نکات خاص و انحصاری خود را نیز دارد که در ادامه این نوشته از گروه مهراز طراحان، با آموزش موزاییک کاری قصد داریم تا این نکات مهم را برایتان بازگو کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
موزاییک کاری و تغییر دکوراسیون خلاقانه
موزاییک کاری یکی از متداولترین پوششها برای کف میباشد زیرا موزاییکها از موادی ساخته میشوند که بسیار محکم و مقاوم است به همین دلیل در صنعت ساختمان سازی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. در بعضی موارد به کمک هنر نقاشی روی موزاییک میتوان طرحهای بسیار خاصی بر روی آن پدید آورد.
با استفاده از موزاییک جلوهای جدید به دکوراسیون ساختمان خود داد اما همه میدانیم که زمانی این جلوه به چشم میآید که به صورت حرفهای و تمیز انجام شده باشد پس باید توسط فردی باتجربه انجام شود. مهراز طراحان برای زیباتر شدن ساختمان شما بهترین موزاییک کارها را استخدام کرده و در اختیار شما قرار میدهد.
موزاییک کاری و نکات مهم آن
موزاییک یکی از رایجترین انواع پوشش کف و دیوار است. در نصب مصالح ساختمانی این چنینی مانند سرامیک کف یا کاشی دیوار همواره نکات مهمی هستند که باید در نظر گرفته شوند.
اولین نکتهای که در آموزش موزاییک کاری مطرح میشود این است که موزاییک باید بر اساس دو فاکتور انتخاب و سپس نصب شود.
اولین و مهمترین فاکتور، شرایط محل نصب موزاییک است؛ به عبارتی دیگر شما باید برای انتخاب نوع موزاییک بر اساس مواردی همچون فشار مقاومتی و مقاومت کششی، مقاومت در برابر عوامل مختلف، مقاومت دمایی و سایر موارد این چنینی، تصمیمگیری کنید.
فاکتور دوم، سلیقه و تمایلات مشتری است که البته آن هم باید بر اساس همین موارد گفته شده تعیین شود. به عنوان مثال دیوارپوشهای موزاییکی که امروزه خیلی مورد استفاده قرار میگیرند، معمولاً داخل خانه و دور از عوامل مخرب جوی هستند؛ بنابراین استفاده از آنها بهعنوان موزاییک کف حیاط که همواره در مقابل عوامل مختلف مانند گرما و رطوبت هستند، اصلاً توصیه نمیشود.
نکات مهم دیگری در آموزش موزاییک کاری مطرح میشود به شرح زیر هستند:
- بررسی هزینه کار
- در نظر گرفتن طول عمر موزاییکها
- اجرای درست مراحل موزاییک کاری
- بررسی ابعاد موزاییک بر اساس فضا
- انتخاب موزاییک قابل شستشو (با جذب رطوبت پایین)
زیرسازی برای اجرای موزاییک کاری
زیرسازی اصولی و مناسب، برای اجرای موزاییککاری، حتما باید انجام شود. به صورت مستقیم نمیتوان موزاییک را بر روی سطح خاکی اجرا کرد.
زیرسازی برای زمینهای مختلف مراحل خاص خود را دارد، که عبارتند از:
مراحل زیرسازی برای زمینهای خشک:
صافکردن سطح زمین به طور کامل، و متراکمکردن کفسازی
پهنکردن یک لایه از بتنی که ترکیبشده از ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن و به ضخامت ۱۰ سانتیمتر میباشد، که متراکم شده است، (با مالهکشی سطح بتن را صاف و یکدست کنید).
به ۲ روش بتنی و استفاده از ملات ماسه و سیمان، اجرای پوشش نهایی موزاییک کاری صورت گرفته، و سپس اجرای موزاییک کاری را انجام دهید.
مراحل زیرسازی برای زمین نیمه خشک(مرطوب):
در ابتدا باید خاک مرطوب و نرم را از سطح اصلی خاک جدا کرد، به یاد داشته باشید که تراکم سطح اصلی نیز باید حدود ۸۵ الی ۹۰ درصد باشد.
یک لایه توسط قلوه سنگ درشت (سنگ رودخانهای) به ضخامت حدوداً ۲۵ سانتیمتر، برای هم سطحسازی ایجاد کنید. همچنین فضای خالی بین قلوه سنگها را توسط شن و ماسه پوشش دهید.
بتن عیار ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب را با ضخامت ۷ الی ۱۰ سانتیمتر، روی سطح ریخته و برای یکدستکردن و صافکردن آن از تخته ماله استفاده کنید.
سپس جهت اجرای نهایی به پوشش ملاتی از جنس سیمان و ماسه به عیار ۳۵۰ کیلوگرم نیاز دارید.
در آخر میتوانید کفپوش مورد نظر خود را بر روی این زیرسازی قرار دهید.
انواع موزاییک برای نصب در کف و دیوار
سیمانی : در این نوع موزاییک هیچ گونه سنگدانه تزئینی بر روی موزاییک قرار ندارد و فقط شیارها و طرحهای ساده بر روی آن است.
سنگ دار : این نوع موزاییک توسط سنگ های تزئینی در اندازه های مختلف طراحی شده است.
شیاردار : از موزاییک شیاردار بیشتر برای پوشش کف پیادهرو استفاده میشود. بر روی این نوع موزاییک فرورفتگیها و برجستگیهایی وجود دارد.
شسته : به موزاییک هایی که در سطح آن دانههای شن به صورت برجسته قرار دارد موزاییک شسته گفته میشود.
پلاکی : این موزاییکها که به صورت صاف ساخته میشوند از مصالح ساختمانی صیقلپذیر ساخته شدهاند.
انتخاب موزاییک کاری در طرح و جنس مختلف وابسته به محل نصب و سلیقه افراد صورت میگیرد. امروزه رنگها و طرحهای خاصی از موزاییک تولید و روش موزاییک کاری را به یک سبک مورد پسند در تغییر دکوراسیون داخلی تبدیل کرده است.
نکات مهم در هنگام موزاییک کاری
مطالعه نکات ارائه شده در این بخش در کنار آموزش موزاییک کاری برای انتخاب و اجرای این نوع تغییر دکوراسیون کف و دیوار بسیار کاربردی است.
۱. بهتر است موزاییک کاری در آخرین مراحل ساختمان انجام شود تا در صورت انجام کارهایی مانند گچبری، نقاشی و… ظاهر موزاییک خراب نشود.
۲. شما میتوانید با استفاده از رنگ آمیزی موزاییکها و یا به کار بردن نوارهای برنزی در موزاییک کاری ساختمانتان خلاقیت به خرج دهید اما بهتر است این کار را توسط متخصصین مهراز طراحان انجام دهید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
۳. برای اینکه شفافیت موزاییکها پس از ریختن دوغاب از بین نرود قبل از خشک شدن آن قسمتهای روی موزاییک را تمیز کنید و تا دو روز روی موزاییکها رفت و آمد نکنید.