به همان اندازه که طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان اهمیت دارد، طراحی نما نیز بسیار مهم است. به هر حال افرادی که از بیرون، خانه یا محل کار را مشاهده می کنند، براساس آن درمورد محیط داخلی آن قضاوت می کنند. این مسئله در مواقعی که قرار است ساختمان را بفروشید یا ساختمان های تجاری، اهمیت بیشتری دارد. برای اینکه چنین بنایی بسیار زیبا و چشمگیر به نظر برسد، لازم است به طراحی نمای آن توجه بیشتری داشته باشید.
چند اصل مهم در طراحی نما
1- از متریال مناسب استفاده کنید
اولین نکته ای که در طراحی نما باید به آن توجه داشت، انتخاب مواد و متریال است. شما حتی اگر زیباترین طراحی را برای این منظور پیاده کنید اما جنس مواد مورد استفاده خوب نباشد، در مدت زمان کوتاهی شاهد تخریب نما خواهید بود. بالاخره پوشش بیرونی ساختمان، تحت تاثیر شرایط محیطی قرار داشته و باید از مواد درجه یک و اصل استفاده کنید تا دچار آسیب نشده و برای سالیان طولانی ماندگار باشد. البته کیفیت متریال مورد استفاده، بر روی زیبایی طراحی نما نیز تاثیر می گذارد.
2- به تناسب رنگ ها در طراحی توجه کنید
اکنون به سراغ طراحی نما برویم. انتخاب رنگ، مهمترین عنصر زیبایی در طراحی است. رنگ هایی که در نمای خارجی ساختمان به کار می روند باید با هم تناسب و همانگی داشته باشند. البته در انتخاب رنگ، به کارایی ساختمان و همچنین موقعیت جغرافیایی توجه داشته باشید. برای مثال در مناطق سردسیر، بهتر است از رنگ های گرم در طراحی نما استفاده شود چون این رنگ ها، نور خورشید را بیشتر جذب کرده و باعث می شود فضای ساختمان، گرمتر شود.
3- عناصر به کار رفته، هارمونی داشته باشند
تمامی عناصر و المان هایی که در طراحی نما به کار می روند باید با هم هارمونی داشته باشند. اجزای نمای بیرونی باید از نظر شکل، رنگ و اندازه، متناسب باشند. شاید گمان کنید که این مسئله زیاد اهمیت نداشته و تنها باید طرحی زیبا انتخاب کرد. اما این تصور غلط است. حتی زیباترین طرح ها، به دلیل عدم هماهنگی بین عناصر، زیبایی خود را از دست داده اند.
4- با ریتم مشخص، طراحی کنید
طراحی نما باید ریتم مشخص و منظم داشته باشد. نظم و تعادل باید بین اجزا دیده شود. برای مثال شکل اجزا، اندازه، حجم هر کدام و حتی خطوطی که قرار است در طراحی نما استفاده شوند، باید دارای نظم و تعادل باشند. تکرار در به کاربردن المان ها را فراموش نکنید البته در این تکرار نیز باید ایده جذابی وجود داشته باشد. تمامی این موارد بر روی همخوانی بصری نما و منظره چشمگیر آن تاثیر می گذارد.
5- طراحی نماید باید شفافیت بصری داشته باشد
منظور ما این است که حتما در طراحی نما، از پنجره ها استفاده کنید. پنجره، منبع ورود نور به فضای داخلی و دریچه ای برای اهالی ساختمان جهت تماشای منظره بیرون است. در واقع پنجره، راه ارتباطی ما با محیط بیرون خواهد بود لذا به جای اینکه ساختمانی پوشیده از دیوار طراحی کنید، چند پنجره در ان تعبیه کنید. طراحی پنجره ها به گونه ای باشد که علاوه بر مزیت های نامبرده، نمای بیرونی را نیز زیباتر کند. یک طرح خاص و در عین حال ساده از پنجره ها می تواند ساختمان را به یک الماس درخشان در ان منطقه تبدیل کند.
6- طراحی نما باید سادگی داشته باشد
عزیزان به شما توصیه می کنیم که برای طراحی ساختمان، به هیچ عنوان به دنبال طرح های بسیار شلوغ و پیچیده نروید. طراحی نما باید به گونه ای باشد که در اولین نگاه، برای مردم جذاب و دیدنی باشد نه اینکه مجبور باشند کمی به ساختمان خیره شوند تا بتوانند توجه طراحی نما شوند. از سویی دیگر طراحی های پیچیده و شلوغ، مردم را دل زده کرده و از سویی دیگر فضای شهر را شلوغ می کند. بنابراین سادگی طراحی نما، در شهرهای شلوغ بیشتر اهمیت دارد.
7- ساختمان باید از نورپردازی مناسب برخوردار باشد
یکی دیگر از مهمترین ارکان طراحی نمای ساختمان، توجه به نورپردازی است. شما باید در طراحی به این مسئله توجه داشته باشید که در تاریکی شب نیز این ساختمان باید زیبایی متفاوتی نسبت به روز داشته باشد. حتما تا به حال ساختمان هایی را در شب مشاهده کرده اید که نورپردازی بسیار شگفت انگیزی دارند. در نتیجه در طراحی نما باید به این موضوع نیز توجه کنید. البته نورپردازی باید با طراحی نما همخوانی داشته باشد. در این راستا باید به تنوع رنگ نور نیز دقت کنید. به جای اینکه نورپردازی، تک رنگ باشد، از چند رنگ استفاده کنید. ترکیب رنگ ها باید با هم و با نمای ساختمان هارمونی داشته باشد.
8- طراحی نما باید با کارایی ساختمان همخوانی داشته باشد
قبل از اینکه برای نمای بیرونی ساختمان طرحی در نظر بگیرید، ابتدا به کارایی ساختمان توجه کنید. این مسئله، اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که طراحی نمای ساختمان های مسکونی با طراحی ساختمان های اداری و تجاری، کاملا تفاوت دارد.
9- به عایق سازی نمای ساختمان توجه کنید
متاسفانه یک مورد بسیار مهم که بعضا نسبت به آن بی توجه هستند، عایق کاری نمای بیرونی ساختمان است. شرایط آب و هوایی همانند بارش، اشعه های خورشید، وزش باد، سرما و… به شدت بر روی نمای ساختمان تاثیر می گذارد. اکنون تصور کنیم که شما بهترین متریال و مجرب ترین تیم را برای طراحی نما به کار گرفته اید اما اگر عایق کاری نکنید، تمامی هزینه ها هدر خواهد رفت. لذا به شما توصیه می کنیم که از این مورد نیز غافل نشده و به فکر هزینه نباشید. عایق کاری نمای ساختمان باعث می شود که نسبت به شرایط محیطی، مقاوم شده و برای سالیان طولانی، زیبایی خود را حفظ کند.
10 – سبک معماری نما را انتخاب کنید
معماری نمای ساختمان دارای سه نوع سنتی، مدرن و معاصر می شود. نما های سنتی از بافت های فرهنگی و تاریخی هر کشور الهام گرفته می شوند. هدف از طراحی نما به روش سنتی، حفظ پیشینه معماری یک کشور است. این نوع طراحی بیشتر در مناطقی با بافت تاریخی و فرهنگی کاربرد دارد تا زیبایی منطقه و ارزش آن حفظ شود.
در طراحی های مدرن، معماران تلاش می کنند تا خلاقیت و توانایی های منحصر به فرد خود را به نمایش بگذراند. در این سبک از طراحی ساختمان الگو هایی جدید با تکیه بر اشکال هندسی ایجاد می شوند. بر خلاف طرح های سنتی، معماری مدرن در بند بافت های فرهنگی و تاریخی یا تقارن سازه ها نیست.
یکی از تازه ترین سبک ها برای طراحی نما ساختمان، طراحی معاصر نام دارد. در این طراحی تلاش می شود تا از موادی قابل بازیافت یا موادی بازیافت شده برای ساخت نما استفاده شود. در نما های معاصر اغلب، طرح های سنتی و مدرن به گونه ای ترکیب می شوند که در کنار زیبایی سازه، ساختمانی در جهت حفظ محیط زیست بسازند.
11- محبوبیت نما های کارآمد رو به افزایش است
ساده ترین نما ها، طرح های کارآمد هستند. در ساختمان هایی با نمایی که دارای کارایی بالا باشد، ویژگی های ظاهری و زیبایی اهمیت چندانی ندارند. در این سبک نمای ساختمان نقش پوسته بیرونی را دارد. به همین دلیل به گونه ای طراحی می شود که از سازه در برابر عوامل محیطی محافظت کند.
طراحی نما به سبک کارآمد باعث افزایش دوام و طول عمر ساختمان خواهد شد. به طور معمول مواد اولیه که برای ساخت نما های کارآمد استفاده می شوند، در عایق سازی ساختمان نقش دارند. در نتیجه مراحل عایق سازی سازه آسان تر می شود و هزینه های بهینه سازی ساختمان کاهش می یابد.
12- هزینه های طراحی نما را با بودجه هماهنگ کنید
تمامی پروژه های ساختمان سازی دارای بودجه ای تعیین شده هستند. بخش زیادی از بودجه باید صرف ساخت بدنه اصلی ساختمان شود. در نتیجه همواره درصد کمی از بودجه اولیه به طراحی نما ساختمان تعلق می گیرد. در برخی شرایط کارفرما به معماران اجازه می دهد که با هدف افزایش بهره وری نما یا زیبایی سازه، بدون محدودیت بودجه طرح های خاص را پیشنهاد دهند. با این حال برای بیشتر کارفرمایان، ارائه طرح نما در چهارچوب بودجه اولیه اهمیت دارد.
تولید کنندگان مطالح ساختمانی در تلاش هستند تا مقاومت مصالح در برابر عوامل طبیعی را بالا ببرند. بهینه سازی مصالح با هدف کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها، از دیگر اهداف تولید کنندگان مواد اولیه ساختمان سازی است. برای برخی مصالح مناسب برای طراحی ظاهری نمای ساختمان، این ویژگی ها موجب بالا رفتن قیمت می شود. با این حال امکان یافتن مصالحی با کیفیت بالا، کارایی مطلوب، قیمت مناسب و زیبایی ظاهری وجود دارد.
13 – به سلیقه کارفرما توجه داشته باشید
با اینکه کارفرمایان تخصصی در زمینه طراحی نما ندارند؛ اما باید به سلیقه آن ها توجه داشته باشید. در جلسات اولیه که با کارفرمایان دارید، درباره نمای بیرون ساختمان، هدف از طراحی پوسته خارجی سازه یا کاربرد ساختمان سؤال کنید. سعی کنید در طول طراحی، نمونه های اولیه را به کارفرما نشان دهید و با توجه به نظرات او، طراحی خود را تکمیل کنید.
14 – قابلیت اجرایی نمای ساختمان را در نظر بگیرید
هر یک از مصالحی که برای طراحی نما از آن استفاده می کنید، روی وزن نهایی ساختمان اثر می گذارند. مهندسان سازه محدودیت وزنی برای نمای ساختمان را اعلام می کنند. معماران باید با رعایت اصول طراحی و در نظر گرفتن سایر عوامل اثر گذار روی ایجاد طرح نما، به محدودیت وزنی و قابلیت اجرایی طرح توجه داشته باشند.