هر نوع ساختمانی به دو از عملکرد آن، باید از زیبایی داخلی برخوردار باشد. تصور کنیم که شما در یک محیط کاری سرد و بی روح مشغول به فعالیت هستید. آیا به مرور زمان از کار کردن در چنین فضایی خسته نمی شوید؟ یا اینکه در خانه ای زندگی می کنید که دکوارسیون داخلی زیبایی نداشته و بی روح و بی انرژی است. خانه محلی برای آرامش و تجدید قوا بعد از یک روز خسته کننده است. اکنون چنین محیطی واقعا به شما آرامش می دهد؟ شاید تا به حال این سوالات در ذهن شما شکل نگرفته چون اصلا تصور نمی کردید طراحی دکوراسیون داخلی به این اندازه بر روی روح و روان انسان تاثیر بگذارد. جالب است بدانید تحقیقات نشان می دهد حتی نوع چیدمان وسایل در خانه، بر روی حالت روانی انسان تاثیر می گذارد.
چند اصل مهم در طراحی داخلی
برای اینکه با اهمیت طراحی دکوراسیون داخلی بیشتر آشنا شوید، لازم است بدانید در این زمینه باید چند اصل را مورد توجه قرار دهیم که هر کدام، معنای خاص خود را داشته و به نوعی، زیبایی نمای داخلی را تحت تاثیر قرار می دهند:
1- تاکید یا نقطه کانونی
مهمترین و اصلی ترین رکن در طراحی دکوراسیون داخلی، در نظر گرفتن نقطه کانونی در فضا است. برای مثال زمانی که قرار است قسمت پذیرایی طراحی شود، باید قسمتی به عنوان نقطه کانونی، طراحی ویژه داشت هباشد تا وقتی مهمان وارد ساختمان می شود، توجه او به این نقطه جلب گردد. برای مثال قسمتی که قرار است تلویزیون قرار گیرد، طراحی کاملا متفاوت با سایر قسمت ها داشته باشد.
2- وجود تضاد در محیط
وقتی در مورد تضاد در طراحی دکوراسیون داخلی صحبت می کنیم، منظور ما تضاد بین رنگ، شکل، اندازه ها و حتی مواد به کار رفته در طراحی است. البته در ایجاد تضاد، باید اعتدال را رعایت نمود به گونه ای که در عین زیبایی، محیطی زننده را ایجاد نکند. به عنوان نمونه، به جای اینکه تمامی دیوارهای پذیرایی را با یک رنگ و یا یک پوشش، طراحی کنید، به صورت ترکیبی عمل کنید. برای مثال دیواری که نقطه کانونی است، سنگ کوب و بقیه دیوارها، کاغذ دیواری شوند.
3- عنصر تکرار در طراحی دکوراسیون داخلی
شاید تا به حال به ساختمان هایی مراجعه کرده اید که در فضای داخلی آن ها، چیدن چند قابل در کنار هم، گلدان های گل، تکرار طراحی و… به چشم می آید. در واقع در دکوراسیون داخلی از عنصر تکرار استفاده شده است. تکرار در رنگ، شکل و طرح، اندازه ها و حتی اشیا و اجسام کمک می کند فضایی دلنشین در خانه ایجاد شود. البته در تکرار باید زیاده روی کرد و نکته دیگر اینکه تکرار، به معنی تقارن نیست. شاید بارها این صحنه ار دیده باشد که افراد در خانه قاب هایی که روی یک دیوار زده اند، بر روی دیوارها مقابل عینا با همان چیدمان نیز نصب کرده اند. این تکرار، زیبا نیست.
4- رعایت اعتدال
در چیدمان عناصر به کار رفته در دکوراسیون داخلی، در رنگ ها، اشکال و اندازه ها، اعتدال رعایت شود. به این معنا که باید بین اجزای دکوراسیون، هم وزنی مشاهده شود. شما باید تمامی المان ها را به صورت یکنواخت در فضا توزیع کنید. برای مثال در گوشه ای از سالن، یک میز قرار دهید. یک آباژور، چند قابل کوچک و چند وسیله تزئینی کوچک روی آن قرار دهید. نمای بسیار زیبایی خواهد داشت و تعادل بصری بین این چند جز، به خوبی به نمایش در می آید.
5- مقیاس و تناسب بین اجزا
در طراحی دکوراسیون داخلی حتما باید به مقیاس اجسام توجه کنید. به این معنا که اجسام به کار رفته در دکوراسیون، چه اندازه ای دارند. از سویی دیگر آیا اندازه آن ها با هم تناسب دارند؟ برای مثال شما چند گلدان کوچک، بر روی قفسه های کتابخانه قرار می دهید و یا اینکه بر روی دیواری که تلویزیون در این سمت قرار دارد، چند قابل کوچک نصب می کنید. چنین چیدمانی ار در ذهن خود تصور کنید. مقیاس بین اجسام و تناسبی که بین آن ها وجود دارد را به ذهن بیاورید. آیا زیبا و جذاب نیست؟
6- اندازه فضا
عزیزان توجه داشته باشید که شما در طراحی دکوراسیون داخلی باید به اندازه فضا دقت کنید تا محیط داخلی، شلوغ به نظر نرسد. نکته جالب این است که نوع طراحی دکوراسیون داخلی می تواند باعث شود فضای داخلی کوچک یا بزرگ تر از حالت عادی است. شاید تا به حال به خانه های 75 متری رفته اید که فضلی داخلی به دلیل طراحی بسیار عالی، بزرگ تر به نظر می رسد و اصلا باور نمی کنید متراژ خانه، 75 متر است. اگر سالن کوچک است، نباید از وسایل بزرگ و زیاد استفاده کنید که فضا بسته و دلگرفته شود.
مطالب پیشنهادی:بررسی اصول طراحی داخلی خانه های مدرن
7- وجود هماهنگی بین اجزای دکوراسیون
اما در نهایت باید بین تمامی اجزای دکوراسیون داخلی شامل اندازه ها، رنگ، شکل، وسایل و… هماهنگی و یا هارمونی وجود داشته باشد. در این صورت است که فضای زیبا و تماشایی حاصل خواهد شد. شما در اولین قدم باید مشخص کنید برای طراحی دکوراسیون داخلی چه سبکی مد نظر داردی؟ برای مثال آیا می خواهید به سراغ سبک سنتی و کلاسیک بروید و یا به طراحی های مدرن علاقمند هستید. سپس کلیه المان ها را متناسب با این سبک انتخاب کنید. البته برای خانه هایی که بزرگ هستند می توانید طراحی داخلی را دو قسمت کنید. یک قسمت طراحی مدرن و قسمتی دیگر طراحی کلاسیک داشته باشد. در کل آنچه که اهمیت دارد، هماهنگی بین اجزای دکور است. برای مثال اگر قرار است از سبک مدرن استفاده کنید، مبلمان سنتی و یا پرده هایی که طراحی سنتی دارند، اصلا جالب نخواهد بود.
آشنایی با اصول طراحی دکوراسیون داخلی
طراحی دکوراسیون داخلی، هنری است که ترکیبی از زیبایی شناسی و کاربرد را در فضاهای زندگی ما به ارمغان میآورد. برای دستیابی به یک طراحی موفق و هماهنگ، رعایت اصول اساسی این هنر ضروری است. به معرفی اصول مهم طراحی دکوراسیون خواهیم پرداخت که می تواند راهنمای شما در ایجاد فضایی زیبا و کاربردی باشد.
تعادل
تعادل یکی از اصول اساسی در طراحی دکوراسیون داخلی است. این اصل به توزیع یکنواخت عناصر بصری در فضا اشاره دارد. هدف از ایجاد تعادل، این است که هیچ بخشی از فضا بیش از حد شلوغ یا خالی به نظر نرسد. تعادل می تواند به صورت متقارن (عناصر مشابه در دو طرف) یا نامتقارن (عناصر متفاوت اما با وزن بصری مشابه) ایجاد شود. برای مثال، قرار دادن دو مبل یکسان در دو طرف یک میز قهوه نمونه ای از تعادل متقارن است.
تناسب و مقیاس
تناسب و مقیاس به رابطه اندازه اشیاء با یکدیگر و با فضای کلی اشاره دارد. این اصل کمک می کند تا اجزای دکوراسیون با یکدیگر و با ابعاد اتاق هماهنگ باشند. برای مثال، یک مبل بزرگ در یک اتاق کوچک می تواند فضا را شلوغ و نامتناسب جلوه دهد. همچنین، استفاده از لوستر بسیار کوچک در یک سالن بزرگ نامتناسب به نظر می رسد.
تأکید و نقطه کانونی
در هر فضایی باید یک نقطه کانونی وجود داشته باشد تا توجه را به خود جلب کند. این نقطه می تواند یک شومینه، یک اثر هنری بزرگ، یک پنجره با منظره زیبا یا حتی یک مبل منحصر به فرد باشد. نقطه کانونی اولین چیزی است که چشم بیننده را به خود جلب می کند و سایر عناصر دکوراسیون باید به گونه ای چیده شوند که از این نقطه حمایت کنند. برای مثال، در اتاق نشیمن مدرن، اغلب تلویزیون به عنوان نقطه کانونی در نظر گرفته می شود و مبلمان حول آن چیده خواهندشد.
ریتم و هارمونی
ریتم در طراحی دکوراسیون داخلی به تکرار یا الگوی منظم عناصر اشاره دارد که باعث ایجاد حرکت بصری در فضا می شود. این ریتم می تواند از طریق تکرار رنگ ها، الگوها یا حتی اشکال ایجاد شود. هارمونی به هماهنگی کلی بین تمام عناصر اشاره دارد. برای مثال، استفاده از یک رنگ خاص در پرده ها، کوسن ها و فرش می تواند ریتم ایجاد کند، در حالی که انتخاب رنگ های مکمل برای این عناصر به ایجاد هارمونی کمک می کند.
رنگ
انتخاب صحیح رنگ ها می تواند فضا را بزرگ تر یا کوچک تر نشان دهد، حس و حال خاصی را القا کند و حتی بر روحیه افراد تأثیر بگذارد. اصول استفاده از رنگ شامل درک چرخه رنگ، رنگ های مکمل و ترکیب های رنگی هماهنگ است. برای مثال، رنگ های روشن و خنثی می توانند فضا را بزرگ تر نشان دهند، در حالی که رنگ های گرم و تیره حس صمیمیت و گرما را القا می کنند. همچنین، استفاده از قانون 60-30-10 در انتخاب رنگ ها (60٪ رنگ غالب، 30٪ رنگ ثانویه و 10٪ رنگ مکمل) می تواند به ایجاد ترکیب رنگی متعادل کمک کند.
نور
نورپردازی یکی از عناصر حیاتی در طراحی دکوراسیون داخلی است. نور مناسب می تواند فضا را بزرگ تر، روشن تر و جذاب تر نشان دهد. در طراحی داخلی، معمولاً از سه نوع نورپردازی استفاده می شود: نور عمومی (برای روشنایی کلی فضا)، نور موضعی (برای روشن کردن مناطق خاص مانند میز مطالعه) و نور تزئینی (برای ایجاد جلوه های بصری خاص).
ترکیب مناسب این سه نوع نور می تواند عمق و بعد به فضا بدهد و بر جذابیت آن بیفزاید. همچنین، استفاده از نور طبیعی تا حد امکان توصیه می شود زیرا نه تنها به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک کرده، بلکه تأثیر مثبتی بر روحیه افراد دارد.