اصول طراحی نمای رومی

طراحی نمای رومی از قدیمی ترین سبک های طراحی نما در تاریخچه نمای ساختمان تا به حال بوده است. بدون شک می توان گفت که از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر ساخت و فروش ساختمان، طراحی معماری آن ساختمان است. در نتیجه اولین تاثیر انتخاب سبک طراحی نما ، بر فروش ساختمان و پس از آن بر منفعت معنوی ساخت، یعنی برندینگ کارفرما است.

در حال حاضر فارغ از تاثیر گذاری خوب و یا بد نمای کلاسیک و نمای رومی بر سیمای شهر و فرهنگ شهری، نمای کلاسیک و نمای رومی تاثیر مثبت بر روند فروش ساختمان دارد. در بازار رقابتی امروز، نمای کلاسیک و سبک طراحی کلاسیک، یکی از فاکتورهای تاثیر گذار بر قیمت ساختمان و زمان فروش آن می باشد. به نحوی که کارفرما با وجود هزینه های چندین برابری طراحی نمای رومی نسبت به نمای مدرن، مایل به گذراندن مراحل سخت اخذ تاییدیه کمیته نما و چه بسا پرداخت هزینه های ناشی از عدم تطابق طرح اجرا شده با طرح مصوب کمیته نما نیز هست.

از دیگر جذابیت های طراحی نمای رومی برای کارفرمایان و سازندگان ، شناخته شدن آنها به سبک و طرحی خاص است.البته طراحان پروژه هم از این قاعده مستثنی نیستند. به این صورت که تکرار برخی از جزئیات و فرم ها به صورت یکسان در نماهای مختلف ، نشانی از یک برند و یا اسمی خاص است. در نتیجه در دنیای بی قاعده برندینگ ساختمان و ساختمان های دارای امضا ، سبک طراحی نما، یکی از شاخصه های معرف کارفرما و یا طراح آن است.

اصول طراحی نمای رومی

اصول طراحی نمای رومی

اهمیت استفاده از ستون در نمای رومی

در طراحی نمای رومی ستون ها بخش بزرگی از جلال و شکوه نما را بر عهده دارند و بخش مهمی از این طراحی محسوب می شوند. عدم استفاده از ستون ها نما را به نما رومی سبک تبدیل خواهد کرد. ستون ها می توانند در اشکال هندسی استوانه و یا چند ضلعی باشند. این ستون ها در انواع مختلف و در اندازه های کوچک و بزرگ وجود دارند.

این ستون ها در محل ساختمان ساخته نمی شوند بلکه در کارگاه های کارخانه ساخته می شوند و به قطعات پیش ساخته معروفند. قطعات پیش ساخته به انواع سازه های ساخته شده در کارخانه و سپس پیچ و مهره کردن در محل پروژه گفته می شوند،نیوجرسی ها و برخی از دیوارهای بتنی جزو قطعات پیش ساخته بتنی اند. ستون های بزرگ معمولا در ابتدای درب ورودی استفاده می شوند و جلوه کاخ گونه به نما خواهد داد. اما ستون های کوچک در قسمت تراس با استفاده از ترکیب آن با هلالی ها استفاده می گردد.

پا ستون ها مکمل ستون های نما رومی می باشند. (نگهدارنده ستون ها که معمولا در قسمت تحتانی ستون تعبیه می شود و وظیفه زیباتر کردن و نگهداری ستون را برعهده دارند). ترکیب ستون و پاستون جلوه بسیار زیبایی به نما خواهد داد. سطح مقطع پیستون ها می تواند دایره ای، چهار ضلعی، پنج ضلعی یا چند ضلعی های مختلفی باشد. یک ستون برای آن که زیباتر به نظر برسد نیازمند پاستون زیباست. البته باید گفت که استفاده از پاستون جزء جزئیات است و برای جلوه بخشی کلی استفاده می شود! اثر تجمعی یعنی توجه به جزئیات و پرداختن به آن می تواند یک نتیجه بزرگ و کلی را در زیبایی ساختمان ایجاد کند.

طراحی نمای رومی

استفاده از کتیبه‌ها در طراحی نمای رومی

کتیبه ها از مهمترین اصول طراحی نمای رومی می باشند. کتیبه یا سنگ نبشته (سنگ نوشته) شامل قطعات پیش ساخته ای است که به صورت نمادین روی آن به سبک غارنشینان روم باستان نوشته های رومی درج شده است. کتیبه ها در طرح ها و اندازه های مختلف موجودند و اکثرا به اشکال هندسی مربع و مستطیل هستند. روی کتیبه ها فرورفتگی هایی وجود دارد و معمولا با خط یونانی بر روی آن اطلاعاتی درج شده است.

کلیت شکل آن نیز چیزی شبیه به کتاب است اما گاها مانند طرح یک آینه مسطح وجود داشته و بسیار ساده است. کتیبه ها شکل تاریخی به نما خواهند داد و بر روی حس بیننده و تصویر ذهنی وی از نما بسیار موثر هستند. همچنین زیبایی قصرگونه را به ساختمان تزریق می نمایند. کتیبه ها در کارگاه های مجسمه سازی با بتن و سیمان و رنگ آمیزی تولید می شوند و قیمت آن ها بصورت واحدی محاسبه می شود که صد البته که گران نیز هست.

نکات طراحی نمای رومی

قرنیزها در طراحی نمای رومی

قرنیزهای سنگی به صورت تخصصی برای نما رومی ساخته و پرداخته می شوند.  این قرنیز ها عموما به شکل یک الگوی تکرار شونده توسط دستگاه های CNC طراحی می شوند. قرنیز ها به نوارهای عموما باریکی گفته می شود که در پایین دیواره ها و در موارد خاص در بخش پاخور پله های ورود به ساختمان استفاده می شود.

هرچند استفاده از قرنیز سنگی در معماری داخلی بیشتر مورد استفاده است اما در نما رومی بیرونی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در ساختمان هایی که محوطه جلوی درب ورودی فضای سبز وجود دارد، می توان از قرنیز برای جلوه دهی به حصارکشی باغ و باغچه و محوطه سبز استفاده نمود. به طور کلی قرنیز ها متصل کننده دیوار یا جداکننده با زمین هستند. قرنیز ها از فرعیات اصول طراحی نما رومی می باشند که استفاده از آن ها خالی از لطف نیست و عدم استفاده از آن ها آسیبی به زیبایی نما نمی زند.

هلال ها نیز به المان های سنگی با شکل هندسی عموما نیم دایره هستند. همانطور که در جریان هستید، بخش هایی از نمای ساختمان (مانند قسمت فوقانی تراس ساختمان های نما رومی) نیاز به مصالحی دارند که منعطف بوده و بتواند به شکل هلا یا چیزی شبیه به نیم دایره باشد. هلال های سنگی در طرح های مختلف یک سره و سنگ ریزه موجود می باشند. استفاده یکپارچه از اشکال هندسی مربع با سطح مقطع صاف باعث یکنواختی نما می شود. هلال ها شکل نیم دایره را به نما می آورند و نمای رومی ساختمان را از یکنواختی در می آورند. استفاده از حلال ها از اصول طراحی نما رومی به حساب می آیند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + هجده =