طراحی نمای کلاسیک

طراحی نمای کلاسیک برای ساکنانش و هر بیننده ای حسی از ابهت، تجمل و شکوه را القا می کند. این نما با ستون‌ها و اجزای سنگی و ایجاد حس لاکچری ، طرفداران بسیاری پیدا کرده است. همچنین نورپردازی های وسیع، ساختمان را چون الماسی، درخشان جلوه گر می سازد. از زمان های قدیم و در ایران باستان (قبل از اسلام) نوعی از طراحی نمای ساختمان متداول بود که استفاده از سر ستون ها، سُراهی ها، مجسمه های سنگی و کتیبه ها و.. از شاخصه های این سبک بوده است.

از این جمله می توان آثار به جای مانده از تخت جمشید را مثال زد. همزمان در امپراطوری رم نیز طراحی نمای کلاسیک با اشتراکاتی با سبک طراحی معماری در ایران وجود داشت. در زمان پیدایش سبک طراحی کلاسیک، سنگ به عنوان تنها متریال کاربردی ساختمان استفاده می شده است.بنابراین افزایش تنوع سنگ های تزئینی و نمای ساختمان، دست معماران برای استفاده از متریال سنگ افزایش یافت.

در طراحی نمای کلاسیک، سنگ عنصر اصلی طراحی نماست. رکن اصلی نمای کلاسیک، جزئیات ساده و منظم آن است. از این رو نسبت به معماری اسلیمی و سنتی ایران از پیچیدگی کمتری برخوردار است. اما پیچیدگی و جزئیات زیاد نماهای کلاسیک امروزی در ایران به دلیل عدم به روز شدن و تکامل یافتن این سبک از طراحی معماری است. نمای رومی نقش ها و طرح های فراوانی دارد. این طرح و نقش ها همه باید با استفاده از دستگاه سی ان سی ایجاد شود. هزینه ی سی ان سی کردن سنگ ها بسیار بالا می باشد.

این هزینه ی زیاد مورد نیاز سی ان سی مقدار بودجه برای اجرای نمای رومی را بالا می برد. اگر نگاهی به نمای کلاسیک یا رومی موجود در شهر بیاندازید متوجه استحکام آن می شوید به همین دلیل است که نمای رومی نماد و سمبلی از قدرت است.همچنین نماهای رومی حسی از بومی بودن نیز می دهند چرا که علاوه بر المان های روم باستان از المان های ایران باستان نیز در آن استفاده می شود. طراحی نما کلاسیک ظاهری لوکس و مجلل به ساختمان می دهد بنابراین به خودی خود شهر را هم زیباتر می کند.

ویژگی‌های طراحی نمای کلاسیک

ویژگی‌های طراحی نمای کلاسیک

• هماهنگی و تناسب ویژگی اصلی سبک معماری کلاسیک است

• متقارن بودن ساختمان در فواصل ستون ها و تعداد پنجره ها

• وجود ستون‌های بلند در ورودی ساختمان

• از خصوصیات اصلی معماری سبک کلاسیک ستون های سنگی تزیین شده است.  بسیاری این سبک را از ستون ها و تزییناتش می شناسند.

• داشتن سقف بلند که بر جلال و شکوه فضای می‌افزاید.

• سقف های بلند امکان پنجره های طولی و بلند را ایجاد می کند. پنجره هایی که از کف تا سقف نصب ادامه دارند و به بخش های کوچکتر تقسیم بندی شده اند.

• پنجره ها هم می توانند به صورت صاف و هم به صورت قوس دار باشند. در هر صورت پنجره بلند نشان دهنده جلال و شکوه بنای کلاسیک است.

• خطوط و فضاهای منحنی شکل در ساختمان های کلاسیک، حس آرامش، راحتی و اصیل بودن به انسان می دهند.

• استفاده از سر ستون ها، سُراهی ها، مجسمه های سنگی و کتیبه ها

البته استفاده کردن از همه این جزییات و المان ها دلیل بر زیبایی و طرحی مناسب و درخور سبک کلاسیک را ارائه نمی دهد بلکه چگونگی استفاده از این المانها و ترکیب و چیدمان آنها است که باعث زیبایی یک اثر می شود و فرق بین یک اثر معماری شده و غیر معماری شده را نشان می دهد علاوه بر بحث طراحی نمای کلاسیک مسئله بسیار مهم دیگر اجرای آن است که اگر طراحی هرچقدر هم شکیل و زیبا باشد اگر اجرای درستی برای آن انتخاب و از افراد متخصص استفاده نشود نتیجه پایانی کار به شدت بی ارزش می شود.

شیوه‎‌های معماری کلاسیک

شیوه‎‌های معماری کلاسیک

شیوه های سبک کلاسیک دوریک ، یونیک و کرنتین هستند که برگرفته از اجزای بدن انسان بودند.

معماری کلاسیک دوریک: کاملا رسمی با ساختمان های بلندی که از سطح زمین بالاتر هستند. ستون ها از پایین به بالا باریک می شوند و یا بدنه ستون از پایین به بالا باریک شده و در قسمت میانی محدب شده و سر ستون ساده و بی تزئین نسبت ارتفاع به قاعده، ۶ به ۱

معماری کلاسیک یونیک: ستون باریک و بلند با سر ستون پیچ خورده و حلزونی شکل هستند.طرح ستون این سبک برای بیننده از هر طرف یکسان دیده می شود. نسبت ارتفاع به قاعده ستون در این شیوه ۱ به ۱ و ۱۸ به ۱ یعنی نسبت به ستون دوریسی بلندتر است و تعداد شیارهای روی بدنه ستون نیز ۲۶ عدد است.

معماری کلاسیک کرنتین: برای نخستین بار از کرنتین برای ستون ها در داخل معابد استفاده شد. سر ستون ها به شکل کاسه زنگ رو به بالا بودند.

مهمترین عاملی که تفاوت دوریک ویونیک را مشخص می کند، تغییر شکل سر ستون است. ستون سنگی در سبک یونیک به جای اینکه مستقیماً روی سکوی پله دار قرار گیرد بر روی پایه ستون دایره شکلی که از سنگ یک پارچه تراشیده شده و دارای فرورفتگی هایی نیز می باشد قرار می گیرد. در معماری به سبک کلاسیک رنگ ها دارای محدودیت هستند زیرا تنها رنگ های گرم نظیر قهوه ای، طلایی، برنزی، یشمی و … انتخاب می شوند. مهم ترین نکته ای که در انتخاب رنگ اینگونه بناها باید رعایت شود، استفاده از یک الی دو رنگ است نه بیشتر.

در حال حاضر نمای کلاسیک توسط سازندگان و معماران مختلفی برای ساختمان های مختلف اجرا می شود. طراحی نمای کلاسیک شکوه و عظمت فوق العاده ای به بنا می بخشد و یادآور معماری روم و یونان است. قیمت نمای کلاسیک در مقایسه با سایر نماها کمی بالاتر است زیرا متریال اصلی برای اجرای این نما سنگ است و سنگ نیز دارای انواع و قیمت های متفاوتی می باشد.

 طراحی نمای کلاسیک

مصالح به کار رفته در طراحی نمای کلاسیک

طراحی نمای کلاسیک عموما با متریال سنگ اجرا می شود. سنگ هایی مانند تراورتن، گرانیت و مرمر پر طرفدار ترین آنها هستند. همچنین از مصالح نوین GFRC بتن الیاف شیشه ای نیز استفاده می شود که برای ساخت نقاطی که پر تردد هستند مقرون به صرفه می باشد. در اجرای نمای کلاسیک می توان از سیمان سفید نیز استفاده کرد. 

به دلیل هزینه ی کمتر سیمان نسبت به سنگ، در قشر متوسط طرفداران زیادی دارد. البته سیمان برای نمای ساختمان های ویلایی مناسب تر است. آنچه معماری کلاسیک را بی نقص و پر ابهت می نماید اصول طراحی معماری کلاسیک است که در تمامی هنرهای آن دوره هویدا بوده است. معمار، نقاش، مجسمه ساز و آهنگر همه از یک اصول فکری پیروی می کردند که چنین آثار هنری خلق کرده اند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + شش =