در صورت اجرای نورپردازی خوب میتوان ظاهر اتاق را به نحو احسنت تغییر داد و جوانب مثبت دکوراسیون داخلی را تقویت کرد. تنظیم نورپردازی در دکوراسیون داخلی باعث میشود زرق و برق، تلالو، حالت نمایشی و تابشی گرم و آرامشبخش در منزل ایجاد گردد. به همان اندازه که نورپردازی در میزان موفقیت یک تئاتر یا فیلم نقش مهمی را ایفا میکند به منظور موفقیت در طراحی منازل یا محیطهای تجاری نیز نورپردازی باید به نحو احسنت انجام گیرد.
با این وجود در بین عناصر داخلی منزل به طور معمول کمترین برنامهریزی برای نورپردازی صورت میگیرد. بسیاری از افراد در طراحی دکوراسیون داخلی به آن توجهی نشان نمیدهند.
اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی
اگر قبل از ساخت منزل نورپردازی آن در نظر گرفته شود با هزینهای معقول میتوان یک سیستم نورپردازی فوقالعاده را پیاده کرد. به عقیده برخی از افراد نور مصنوعی جایگزین نور طبیعی خواهد شد اما برای اجرای یک سیستم نورپردازی موثر توصیه میشود نور آرامشبخش را در منزل فراهم آورید. برای اجرای نورپردازی به نحو احسنت بین دو نوع نور باید تعادل برقرار باشد. هنگام اجرای سیستم نورپردازی باید غلبه آگاهانه یکی از آنها را بر دیگری در مواقع ضروری در نظر گرفت.
استفاده از نور طبیعی در سیستم نورپردازی دکوراسیون داخلی منزل
در صورت استفاده از نور طبیعی برای نورپردازی در دکوراسیون داخلی به تنوع نسبتا بالایی دسترسی خواهید داشت. میزان شدت نور طبیعی در فصول و ساعات مختلف متفاوت میباشد. رنگ نورپردازی طبیعی از آبی ژرف آسمانهای صاف تا خاکستری تیره روزهای ابری، روشنایی بارز فلق تا درخشش ارغوانی شفق، طلایی پرجلای نیمه تابستان تا سفید خیرهکننده زمستانهای برفی دارای تنوع میباشد.
نورپردازی در طول دورههای مختلف در داخل ساختمان به شکل ظریف و متفاوت به نظر میرسد. همواره توصیه میشود برای پنجرههای کوچک در منزل هیچگونه پوششی در نظر نگیرید تا قادر به استفاده از حداکثر نور موجود در محیط باشید. پنجرههای بزرگ باید دارای پردهها یا پارچههای حریر باشند تا امکان پیشگیری از ورود هر نوع نور اضافه به داخل اتاق برای شما وجود داشته باشد.
به طور کلی میتوان گفت نور طبیعی قابلیت نفوذ زیاد به محیط داخلی ندارند. در یک اتاق تنها یک درصد از نور روز به نواحی دور از پنجره خواهد رسید. این میزان در مقایسه با میزان 10% نواحی نزدیک به پنجره مقدار اندکی است. از این رو انجام بسیاری از کارهای چشمی همچون کار با کامپیوتر، مطالعه، نگاری، طراحی، نقاشی و خیاطی تنها در نزدیکی پنجرهها امکانپذیر میباشد.
اتاقهایی که در منازل با سطوح نمای محدود و در ساختمانهای دیگر احاطه شدهاند در اکثر ساعات روز از نور کم بهره مند میشوند. از این رو بسیاری از اتاقها برای انجام برخی اهداف به نور مصنوعی کمکی نیاز دارند. نقاط ژرف ساختمانها، نقاط مرکزی تاریک همچون آشپزخانه، حمام و راهروها به نورپردازی مصنوعی نیاز دارند.
استفاده از نور مصنوعی در دکوراسیون داخلی منزل
اگر به منبع نور طبیعی در منزل خود دسترسی نداشته باشید نورپردازی مصنوعی در طول روز باعث خواهد شد تا کمتر افسرده شوید. همواره توصیه میشود از وسایل نورپردازی کمکی در پشت چوبپرده روی پنجرهها، اتاقها و پشت مبلمان استفاده نمایید. همچنین توصیه میشود از منبع نوری در پسزمینه استفاده نمایید. یکی از انواع نورپردازیهای مصنوعی نورپردازی پسزمینه میباشد. امکان طبقهبندی نورپردازی مصنوعی به سه دسته برای شما وجود دارد.
- نورپردازی مصنوعی کلی یا پسزمینه
- نورپردازی محلی یا موردی
- نورپردازی تزیینی یا تاکیدی
همواره توصیه میشود در تمامی اتاقهای منزل خود ترکیبی از این دو نوع نورپردازی استفاده نمایید. انواع نورپردازی در منزل باید به نحوی اجرا شوند که قادر به ایجاد نورپردازی خوب باشند.
نحوه نورپردازی اتاق نشیمن، کتابخانه و اتاق مطالعه
در صورتی که نورپردازی کلی یا پس زمینه در دیوارپوش یا نورهای خطی دیواری یا سقفی مورد استفاده قرار گیرند بسیار زیرکانه عمل کردهاید. امکان استفاده از این موارد به تنهایی برای افراد وجود دارد. همچنین شما میتوانید نورپردازی مصنوعی را به صورت نورهای ستونی پشت گیاهان آپارتمانی، مبلمان و وسایل تزیینی همچون اکسسوری ها پنهان نمایید. با اجرای این نوع نورپردازی میتوان به نور کلی و مطبوع دست یافت. این نوع نورپردازی در مقایسه با نور ناخوشایند و خشن ناشی از تجهیزات سقفی که در همه جا استفاده میشود مطلوبتر است.
نور مورد نیاز برای مطالعه را نیز میتوان به صورت موضعی یا موردی با استفاده از لامپهای رومیزی، آباژور کنار سالنی و دیواری تامین کرد. لامپهای رومیزی به طور معمول برای انجام امور عمومی و نگارش مورد استفاده قرار میگیرند. منابع نوری توکار سقفی یا روی کار سقفی همچون چراغهای ریلی برای نورپردازی تزیینی یا تاکیدی مورد استفاده قرار میگیرند. نورپردازیهای تزیینی و تاکیدی اغلب برای نوردهی به نقاشیها، تابلوها و اشیای موجود روی میز مورد استفاده قرار میگیرند.
نحوه اجرای سیستم نورپردازی در آشپزخانه
در آشپزخانه علاوه بر نور عمومی خوب به نور اضافه برای انجام کارهای دقیق همچون مطالعه کتاب آشپزی، خرد کردن، مخلوط کردن، چیدن لوازم جهت آشپزی و شستشو ظروف نیاز خواهیم داشت. چراغهای پخشکننده نور که به صورت هم تراز با سقف در مکان مناسبی قرار میگیرند و نورهای موضعی، ترکیبی از چراغهای والواشر و چراغهای زاویهدار و زیر کابینتی قادر به ایجاد پس زمینه مطبوع هستند. در صورت انتخاب نور فلورسنت سفید و گرم میز ناهارخوری شما در آشپزخانه جذابتر به نظر خواهد رسید.
نورپردازی در راهرو و راه پله
راهروها و راهپلهها به طور معمول از نورپردازی مناسب برخوردار نیستند. این اماکن باید همواره به اندازه کافی روشن باشند. نور کافی روی کف و دیوار برای نمایش تغییر ارتفاع یا سطوح و نمایش محل قرارگیری کلیدپریزها و دستگیرههای در مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از لامپهای کمنور حالت ایده آل میباشد که باید همراه روشن بوده و در صورت مناسب بودن ارتفاع سقف نور مخفی یا هالوژن باید مورد استفاده قرار گیرد.
نورپردازی در اتاق خواب
لامپها باید به صورت مستقیم به اتاق بتابند و لبه پایینی سایه باید با ارتفاع چشمها در یک راستا قرار گیرند. لامپهای دیواری با بازوی متحرک برای این منظور گزینه مناسبی به نظر میرسند و علاوه بر قرار دادن نور در نقطه درست فضای موجود روی میزهای کنار تخت را حفظ میکنند. این نور برای تختهایی با حائل جانبی گزینه مناسبی هستند. آباژورهای کنار تخت نیز به سوئیچ تنظیم نیاز دارند تا روشنایی زننده به نظر نرسد.
چراغ روی آینه که برای آرایش مورد استفاده قرار میگیرند در مقایسه با چراغهای نصب شده در دو طرف آینه فایده کمتری دارند. چراغهایی که به سمت صورت نورپردازی میکنند نیز از چراغهایی که به آینه میتابند بهتر هستند. در رابطه با آینههای قدی شرایط مشابه وجود دارد زیرا نور باید مستقیم روی بیننده بتابد.