سنگ اسلب چیست؟ کاربرد و مزایا و معایب چیست؟

وقتی صحبت از سنگ می‌شود، یکی از اولین تصاویری که در ذهن هر خواننده یا شنونده‌ای پدیدار می‌شود ساختمان، بنا یا هر سازه‌ای است که از قرار گرفتن سنگ‌ها بر روی یکدیگر به وجود می‌آید. در ادامه مقاله سنگ اسلب چیست؟ کاربرد و مزایا و معایب چیست؟ با ما همراه باشید.

بشر از دیرباز از سنگ برای ساختن سرپناه برای خود استفاده نموده است و نوع کاربرد آن در موارد بسیار زیادی متفاوت و گسترده می‌باشد.

از سفت‌کاری و پی ساختمان گرفته تا نمای خارجی ساختمان و همچنین استفاده از سنگ در فضای داخلی به عنوان سنگ کف، سنگ راه پله و … استفاده می‌شود.

اما امروزه علاوه بر موارد استفاده‌ی نام برده شده از اسلب‌سنگ طبیعی، به مفهوم جدیدی در تولید و فرآوری سنگ به نام (سنگ اسلب چیست و به چه معناست؟) رسیده‌ایم که علاوه بر تغییر کاربری و موارد کاربرد بیشتر سنگ در ساختمان، از دلایل اصلی گرایش طراحان و فعالان ساخت و ساز به سنگ‌های طبیعی به خاطر زیبایی و طرح و نقش این نوع سنگ می باشد.تا انتهای مقاله با گروه مهراز طراحان همراه باشید تا به پاسخ سوال‌های سنگ اسلب چیست؟کاربرد آن کدام است؟ مزایا و معایب آن چیست؟ و…. برسید.

سنگ اسلب چیست؟

اگر بخواهیم به این سوال که معنی اسلب چیست یا اساساً اسلب یعنی چه پاسخ دهیم ابتدا باید معنی آن را بدانیم. واژه‌ی اسلب (Slab) در زبان لاتین به معنای ورق / برگه / قطعه می‌باشد.

تولید سنگ به روش اسلب که بعضاً به آن سنگ‌اسلپ نیز می‌گویند یکی از روش های جدید فرآوری سنگ می باشد که با دستگاه های مخصوصی همچون اره و وایر کات انجام می‌شود.

سنگ اسلب چیست؟
واژه‌ی اسلب (Slab) در زبان لاتین به معنای ورق / برگه / قطعه می‌باشد.

جنس اسلب

اسلب سنگ را می‌توان از جنس‌های مختلفی بصورت ورقه‌ای برش داد که شامل دسته‌بندی زیر می‌شود:

1- اسلب مرمریت

2- اسلب‌سنگ مرمر

3- اسلب‌سنگ گرانیت

4- اسلب‌سنگ تراورتن

5- اسلب‌سنگ تراونیکس

6- اسلب‌سنگ چینی کریستال

ابعاد سنگ اسلب چگونه است؟

ابعاد سنگ‌اسلب تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند میزان تقاضای مشتری متفاوت است و نمی‌توان برای آن ابعاد استانداردی تعیین کرد. اما به طور کلی اسلب دارای ابعادی بالاتر از ۱۰۰*۱۰۰ و ضخامت‌های متغیری است. البته الزامی به مربعی بودن آن نیست تا حدی که اغلب به صورت مستطیلی می‌باشد.

علاوه بر این با توجه به ابعاد و قواره کوپ سنگ ابعاد اسلب نیز متفاوت است. به گونه‌ای که در صورت کوچک بودن کوپ، ابعاد اسلب بدست آمده از آن نیز کوچک می‌باشد. مانند سنگ مرمر ، زیرا سنگ مرمر عمدتا دارای کوپ‌های کوچکی است و در نتیجه اسلب آن نیز کوچک می‌باشد.

چرا سنگ‌ها به صورت اسلب برش زده می‌شوند؟

علت اینکه سنگ به صورت اسلب برش زده می‌شود این است که سطح وسیع‌تری را بدون برش و خط مرزی بتواند بپوشاند. با این کار، زیبایی محیط بیشتر شده و طرح‌های طبیعی و زیبایی سنگ بهتر قابل مشاهده است. در نتیجه زیبایی بیشتری در نمای ساختمان ایجاد می‌شود. لازم به ذکر است که درسنگ اسلب علی رغم اینکه شکل و ظاهر طبیعی سنگها حفظ می‌شود، رنگ سنگها نیز همان رنگ طبیعی خودش است و با رنگ‌های مصنوعی آن را رنگ‌آمیزی نمی‌کنند. به همین دلیل گزینه‌ی خیلی مناسبی برای افرادی است که به طبیعی بودن محیط اطراف خود اهمیت می‌دهند.

یکی از دیگر دلایلی که باعث شده برش سنگ اسلب رواج پیدا کند، این است که چسبندگی سنگ در این حالت بیشتر می‌شود. سنگ اسلب را با دوغاب و سیمان روی دیوار نصب می‌کنند. همچنین نگهداری آن ساده و مقاومت و استحکام آن زیاد است. با توجه به دلایلی که ذکر شد، استفاده ازسنگ اسلب محدودیتی ندارد و در هر فضایی و با هر شرایط زیست محیطی و هر سلیقه‌ای مطابقت دارد.

چرا سنگ‌ها به صورت اسلب برش زده می‌شوند؟
سنگ اسلب را با دوغاب و سیمان روی دیوار نصب می‌کنند.

اسلب سنگ چه ویژگی‌هایی دارد؟ مزایا و معایب آن کدامند؟

همانطور که بیان شد اسلب به سنگ‌‌های قواره بزرگ گفته می‌شود. با توجه به این موضوع، مهم‌ترین ویژگی و حسن آن؛ یکدستی و یکنواختی و حس طبیعی بودنی است که به فضا می‌بخشد.

علاوه بر این از دیگر محاسن اسلب سنگ عبارتند از:

۱. استحکام بالا

۲. دوام و ماندگاری بیشتر

۳. زیبایی و جذابیت بیشتر

۴. کمتر بودن میزان بازی رنگ

۵. کمتر شدن میزان پرتی سنگ در برش

قابلیت ایجاد بوک مچ و فورمچ: به طور کلی جهت ایجاد بوک مچ و فورمچ در نما از اسلب سنگ‌هایی استفاده می‌شود که رگه دار و موج دار باشند.

با این وجود، اوایل سنگ اسلب به خاطر ابعاد بزرگش، عمدتا برای پروژه‌های صادراتی به فرآوری می‌رسید. اما امروزه معماران و سازندگان بسیاری از سنگ اسلب مخصوصا برای پروژه‌های لاکچری خود استفاده می‌کنند.

با این وجود یکی از بزرگترین معایب سنگ اسلب قیمت بالای آن به علت سختی مراحل فرآوری و ابعاد بزرگ آن است.
همچنین از دیگر معایب آن عبارتند از:

نصب سخت‌تر و گرانتر

هزینه حمل و نقل بیشتر: حمل و نقل سنگ اسلب از کارخانجات به ساختمان‌ها، با ابعاد کوچکتر مانند تایل متفاوت است. چرا که به این منظور نیاز به استفاده از دستگاه‌ها و ابزارهای مخصوصی است که این خود در قیمت نهایی آن تاثیر گذار است.

علاوه بر این از دیگر مشکلات حمل و نقل سنگ اسلب، انتقال آن به داخل ساختمان است. این کار نیازمند تجهیزات و وسایلی است که تامین آن ها هزینه بر و مشکل است. به همین خاطر باید پیش از انتخاب سنگ اسلب برای ساختمان، امکانات و تجهیزات موردنیاز آن پیش بینی شده باشد.

نصب سخت‌تر و گرانتر
از دیگر مشکلات حمل و نقل سنگ اسلب، انتقال آن به داخل ساختمان است.

ابزار برش سنگ اسلب

سنگها توسط اره‌های مخصوص برش زده می‌شوند تا به اندازه‌ی ابعادسنگ اسلب در بیایند. روش انجام برش‌ها نیز به این شکل است که ابتدا بلوک‌‌های سنگ که از معدن به کارخانه‌ی سنگ‌بری منتقل شده‌اند، با اره‌هایی که تیغه‌های الماسه‌ی موازی دارند بریده می‌شوند.

اره‌های برش سنگ اسلب بین ۴۰ تا ۸۰ عدد تیغه دارند و میتوان آنها را روی قدرت‌های متفاوتی تنظیم کرد. این دستگاهها بر اساس قدرت خود به دو دسته تقسیم می‌شوند: اره‌های نرم بر و اره‌های سخت بر. اره‌ های سخت بر بر خلاف اره‌های نرم بر فاقد تیغه‌ی الماس هستند و از آنها برای برش سنگ‌های سخت مثل سنگ گرانیت استفاه می‌شود. در این اره‌ها از براده‌ی چدن یا فولاد برای بریدن سنگ استفاده می‌شود.

تفاوت دیگر اره‌ی سخت بر با اره‌ی نرم بر در تعداد تیغه‌های آن است. اره‌ی سخت بر چند ده تا چند صد تیغه دارد. البته در برخی انواع جدید تر دستگاه ‌های سنگبری تعداد تیغه‌ها به ۱۵۰ نیز می‌رسد. اما اره ‌ی نرم بر برای برش سنگ‌های نرم تر مانند سنگ های آهکی به کار می‌رود. به عنوان نمونه ای از این سنگ ها، می‌توان به سنگ‌هایی مثل تراورتن و مرمریت اشاره کرد که نسبت به گرانیت سختی کمتری دارند. تیغه‌های اره‌های نرم بر الماسه است. اره‌های نرم بر معمولاً سه نوع اره الماسی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + 3 =