وقتی صحبت از نورپردازی باغ میشود، یک اصل کلی وجود دارد که میگوید: «هرچه کمتر، بهتر!»
دلیل این موضوع هم این است که چشمان شما برای دیدن نور، سایه و الگوها در فضای بیرون، نسبت به داخل خانه به نور کمتری نیاز دارند. نورپردازی حیاط دارای قاعده و اصول خاصی است، که با رعایت این اصول میتوانید فضایی گرم و دل نشین داشته باشد. هر زمان که موضوع نورپردازی باغ یا ویلا باغچه مطرح میشود، همه فقط به جنبه زیبایی آن توجه می کنند؛ در حالی که روشنایی حیاط و نورپردازی باغچه باعث بالا رفتن امنیت ویلا شما میشود.
مهرازطراحان تمامی نکات و شرایط لازم برای نورپردازی درست و اصولی را در اختیار شما قرار میدهد.در ادامه مطلب همراه ما باشید تا از تمامی نکات گفته شده بهره لازم را ببرید.
بررسی نکات نورپردازی باغ و باغچه
نحوه دیده شدن نور در طول روز و شب با یکدیگر متفاوت است، این تمایز به ویژه در مورد مسیرهای روشنایی و سایر فضاهای بیرونی هم دیده میشود. با این حال، اصول و نکات خاصی در مورد نورپردازی باغچه وجود دارد که باید رعایت شوند. در مورد نورپردازی باغچه هم شدت یا کمیت نور ساطع شده از چراغ مهم است. زیرا با ایجاد محیطی روشن با نور مناسب می تواند رضایت بصری کاربران از فضا را جلب کند.
ویژگیهایی مانند رنگ نور، یکنواختی نور و عدم تابش خیره کننده هم از دیگر نکات نورپردازی به شمار میروند. اگر قصد دارید باغچه خود را نورپردازی کنید باید با لایه های نورپردازی به خوبی آشنا باشید. زیرا هر لایه از نور، وظیفه خاصی را برای روشن کردن فضای مشخص دارند. لایه های اصلی نورپردازی به سه دسته زیر تقسیم می شوند که عبارتند از:
1- نورپردازی وظیفهای: برای یک هدف خاص مانند نورپردازی یک مسیر استفاده میشود.
2- نورپردازی کلی: این نور کل اتاق یا فضای اطراف باغ را روشن میکند.
3- نورپردازی تأکیدی: توجه خاصی به یک شیء یا منطقه دارد که معمولاً این کار با نورافکن انجام میشود.
۱. ارزیابی امکانات فضا
اولین نکته در نورپردازی ویلاها و باغها، ارزیابی امکانات فضایی است که در اختیار داریم. محیط مورد نظر ما ممکن است فقط از یک عمارت بزرگ در وسط یک باغ تشکیل شده باشد یا دارای عناصر مختلفی مانند آبنما، استخر، نیمکت، صندلی، انواع درختان و درختچهها و … باشد. هر کدام از این عناصر، بستری منحصر به فرد برای ایجاد دکوراسیونی هستند که هم به زیبایی فضا کمک میکند و هم باعث روشنایی بهتر محیط میشود.
به یاد داشته باشید که در نورپردازی ویلاها و باغها نکته مهم دیگر این است که نباید فضای تاریکی وجود داشته باشد. امنیت، نور و زیبایی با هم معنا پیدا میکنند.
۲. طراحی عناصر جدید
اگر ویلا یا باغ شما عناصری مانند آبشار، درختچه و … ندارد، پیشنهاد میکنیم قبل از نورپردازی ویلا یا باغ، این موارد را به فضا اضافه کنید. برای این کار ابتدا باید فضاها و گوشه های خالی محیط را بررسی کنید تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید. یکی از کاربردیترین این عناصر، ایجاد فضایی برای نشستن است. تعدادی نیمکت، درخت یا صندلی و میزهای ساده می توانند در این امر به شما کمک کنند. پس از افزودن آنها به فضا، توجه داشته باشید که این نقطه باید یکی از درخشان ترین قسمتهای باغ شما در شب باشد.
افراد باید نور کافی برای نشستن و گفتگو با یکدیگر داشته باشند تا بتوانند از ارتباط بهتری برخوردار شوند، احساس امنیت بیشتری داشته باشند و به راحتی به سایر قسمتهای باغ دسترسی داشته باشند. مجسمهها یکی دیگر از عناصری هستند که میتوانید با خلاقیت به فضای باغ یا ویلای خود بیفزایید و با نور بخشیدن به آنها زیبایی فضای خود را دو چندان کنید.
۳. به دیوارها فکر کنید
دیوارها به خصوص دیوارهای سیمانی که براق نیستند میتوانند گزینههای خوبی برای نورپردازی ویلاها و باغها باشند. بسته به سلیقه و شرایط فضا، چراغهای ردیفی و شاخهای مانند LED و چراغهای آویز میتوانند گزینههای خوبی برای نورپردازی دیوار حیاط و تراس ویلا باشند.
۴. آبنماها را از دست ندهید
یکی از خاصترین قسمتهای بیرونی ویلا یا باغ میتواند فضاهایی باشد که با آب تزئین شدهاند. استخرها، آبنماها و استخرهای مختلف در محیط میتوانند علاوه بر طراوت و زیبایی، فرصت مناسبی برای نورپردازی محیط به شما بدهند. خطوط کناری این محیطها برای نورپردازی شاخهای بسیار مناسب است. با این حال، اگر میخواهید فضای اطراف استخر یا حوض باغتان روشن باشد، باید بدانید که گزینه دیگری به نام چراغهای چمنی دارید. چراغهای چمنی در اشکال مختلف طراحی شده و دارای پایهایی با ضخامتهای مختلف میباشد و شما به راحتی میتوانید بهترین انتخاب را متناسب با سبک معماری باغ و ویلای خود داشته باشید.
یکی دیگر از گزینههای تزئین محیطهای آبی، نصب چراغهای رنگی درست زیر قسمتی است که آب به داخل حوض میریزد. برای انتخاب رنگ چراغها میتوانید به طراحی کلی فضا توجه کنید. با این حال باید بدانید که رنگهای سرد مانند آبی یا سبز آبی میتوانند تمرکز بیشتری روی فضای آبی مورد نظر شما ایجاد کنند و جلوهای خاص و هیجان انگیز به آن ببخشند. برای تزیین محیطهای پرآب و مرطوب، چراغهای ضد آب بسیار موثر خواهند بود.
سیستم روشنایی باغ؛ کدام چراغ؟ کدام فضا؟
حالا که تصمیم گرفته¬اید باغ و محوطه خود را نورپردازی کنید؛ نوبت به انتخاب چراغ مناسب می رسد. وجود یک چراغ متناسب با فضا یکی از اصول نورپردازی صحیح است. در ادامه به این جواب این سوال می رسیم که هر فضا به چه نوع چراغی نیاز دارد؟ برخی از انواع چراغ¬های کاربردی در سیستم روشنایی باغ عبارتند از:
1- چراغ آویز
2- چراغ دیواری
3- چراغ چمنی
4- چراغ ایستاده
5- چراغ حباب دار
6- لامپ ریسه ای
7- چراغ آویز:
برای اینکه فضایی رویایی در باغ ایجاد کنید می توانید از چراغ های آویز که روی شاخه درختان آویزان شوند استفاده کنید. همچنین اگر تراس یا بالکنی در ساختمان دارید، می توانید با استفاده از چراغ های آویزان زیبا، فضایی جذاب برای شب نشینی طراحی کنید.
چراغ دیواری:
برای نورپردازی دیوار دورتادور باغ و یا بخشهایی از دیوار ساختمان داخل باغ، چراغ های دیواری مدرن انتخاب خوبی است. این نوع چراغ ها جلوهی خاصی به نمای ساختمان و محوطه میدهد.
چراغ چمنی:
به انواع چراغهایی که برای نورپردازی محوطه و باغ به خصوص در کنار گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد چراغ چمنی می گویند. این نوع چراغ انواع مختلفی دارد.
برخی از انواع چمنی:
1. چراغ پایه کوتاه
2. چراغ دفنی
3. پروژکتور شعاع
4. چراغ خورشیدی
5. چراغ ایستاده:
در محوطه باغ های بزرگ وجود چند چراغ ایستاده می تواند نور خوبی را به فضا اضافه کند. چراغ های ایستاده قد بلندتری دارند. این نوع چراغ را می توان در مسیرهای عبور قرار داد تا راه به خوبی دیده شود. استفاده از چراغ ایستاده برای محوطه کوچک مناسب نیست.
چراغ حبابدار:
چراغ¬های حبابدار، از چراغ های معروف محوطه باغ، حیاط و پارک هستند. این نوع چراغ در سطح زمین قرار دارند و برای وسط باغچه و یا حاشیه آن و همچنین اطراف استخر مناسب است. این نوع چراغ علاوه بر نورپردازی مانند المانهای تزیینی محوطه هستند.
لامپ ریسه ای:
اگر می خواهید فضای باغ رمانتیک و خاص باشد؛ استفاده از لامپ ریسه ای را به شما توصیه می کنیم. حواستان باشد که از انواع کم مصرف آن استفاده کنید زیرا چراغ های رشته ای قدیمی مصرف انرژی بالایی دارند.