امروزه انواع شیشه در صنعت ساختمانسازی برای بخشهای مختلف یک ساختمان استفاده میشوند. در ادامه با شیشههایی که در صنعت ساختمانسازی یا دیگر صنایع کاربرد وسیع دارند آشنا خواهیم شد. هرچند استفاده از شیشه بیشتر در نمای خارجی ساختمان به چشم میآید اما استفاده از شیشه در بخشهای مختلف ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری رواج قابلتوجهی یافته است.
شیشه علاوه بر نمای بیرونی ساختمان برای ساخت پلکان در داخل ساختمان، به عنوان پنل های شیشهای به منظور جداسازی بخشهای داخلی ساختمانهای اداری و مسکونی، شیشههای سکوریت نشکن برای فرودگاهها، هتلها، مدارس و مراکز تجاری، شیشههای رنگی برای دکوراسیون داخلی، هتلها، مراکز تفریحی تجاری، کافیشاپها و نمای شیشهای برای طراحی دکوراسیون سرویسهای بهداشتی، حمام و استخر مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع شیشه در صنعت ساختمانسازی
شیشه سودالایم
حدود 95% از شیشههایی که در سراسر دنیا تولید میشوند از نوع سودالایم هستند. این نوع شیشه به انواع زیر طبقهبندی میشود:
- سطوح ساده
- سطوح برجسته
- رنگی
- بیرنگ یکلایه
- دولایه
- شفاف
- مات
- پوششدار
- بدون پوشش
این نوع شیشه در بخشهای مختلف ساختمانسازی کاربرد دارند. از مهمترین کاربردهای این نوع شیشه میتوان به
- موارد زیر اشاره کرد:
- شیشههای در و پنجره
- شیشههای خودرو
- بطریها
مهمترین اجزای تشکیلدهنده شیشه سودالایم اکسید سیلیسیوم، اکسید کلسیم و اکسید سدیم هستند.
استفاده از شیشههای سکوریت در صنعت ساختمانسازی
شیشه سکوریت که در ایران با نام شیشه میرال نیز شناخته میشود به دلیل حرارت دادن و سرد شدن ناگهانی تولید میشود. انجام این عملیات برای ساخت شیشه سکوریت باعث شده است تا این شیشه در مقابل ضربه و شوک حرارتی از مقاومت سه تا پنج برابری برخوردار باشد. اگر شیشه سکوریت بشکند به ذرات ریز و مکعب شکل تبدیل میشود به نحوی که هیچگونه آسیبرسانی نداشته باشد.
شیشههای سکوریت اغلب در فروشگاهها، درهای شیشهای و پنجرههای جانبی خودروها کاربرد دارند. این نوع شیشهبر اساس ضخامت، ابعاد، مات یا غیر مات بودن و میزان مقاومت در مقابل حرارت به انواع مختلف طبقهبندی میشود.
شیشه لمینت
شیشههای لمینت که در صنعت ساختمانسازی کاربرد قابلتوجهی دارند ترکیبی از چند لایه متریال که در تولید شیشههای نرمال استفاده میشوند، هستند. وزن و ضخامت شیشه لمینت در مقایسه با شیشه معمولی بیشتر است. میزان انتقال گرما شیشه لمینت نیز نسبت به شیشههای معمولی پایینتر است و برای ساخت آکواریوم و پلهای شیشهای مورد استفاده قرار میگیرند.
شیشههای هوشمند در صنعت ساختمانسازی
شیشههای هوشمند که در صنعت ساختمانسازی کاربرد وسیع و گستردهای دارند به صورت برقی مات خواهند شد. شیشه هوشمند شباهت بسیار زیادی به شیشه لمینت داشته و تمام ویژگیهای آن را دارد. استفاده از طلق PDLC در تولید این شیشهها باعث شده تا در کمترین زمان ممکن با استفاده از جریان برق مات یا شفاف شوند.
در تولید این نوع شیشهها این طلق به طور معمول بین دو شیشه قرار میگیرد. مهمترین کاربرد این نوع شیشهها ایجاد حریم خصوصی میباشد از این رو در طراحیهای نوین ساختمانسازی نقش مهمی را ایفا میکنند.
شیشههای دوجداره
این نوع شیشهها به طور معمول از دو لایه ساده و رنگی به موازات یکدیگر تولید شدهاند. لبهها و درزها در این نوع شیشه به طور معمول هوابندی میشوند و در فضای موجود بین لایهها مواد خشککننده قرار میگیرند. البته ممکن است فضای موجود بین دو لایه به صورت خلا نیز باشد. از آنجا که بین دو جداره گاز وجود دارد انتقال سر و صدا امکانپذیر نخواهد بود. از این رو این نوع شیشهها به طور معمول عایق گرما، سرما و صدا شناخته میشوند.
در فرودگاهها، هتلها و بیمارستانها این نوع شیشهها کاربرد وسیع و گسترده دارند. پایین بودن ضریب انتقال حرارت باعث شده تا میزان انتقال گرما و سرما به حداقل میزان خود برسد. با استفاده از این شیشهها در صنعت ساختمانسازی در مصرف انرژی صرفهجویی خواهد شد. این نوع شیشهها برای محیطهایی که میزان آلودگی صوتی در آنها بالا باشد مناسب میباشند.
شیشههای نشکن
از دیگر شیشههای قابل استفاده در صنعت ساختمانسازی میتوان به شیشههای نشکن اشاره کرد که با نام شیشههای ضدگلوله نیز شناخته میشوند. ممکن است در ساخت این شیشهها از شیشه سکوریت استفاده شود. این نوع شیشه در حقیقت متشکل از دو یا چند لایه شیشه هستند که با استفاده از ورقههای نایلون شفاف تحت حرارت و فشار به یکدیگر متصل شدهاند.
برخی از انواع شیشهها که در ساخت آنها از طلق استفاده میشود به عنوان عایق صوتی، جاذب حرارت، کاهشدهنده شفافیت و شیشه ایمنی شناخته میشوند. خاصیت کشسانی نایلون در این شیشهها باعث میشود تا هنگام شکستن ذرات شیشه پراکنده نشوند. این نوع شیشهها از انتقال سر و صدا و انرژی فرابنفش جلوگیری میکند. این نوع شیشهها در خودروهای پلیس و ویترین مغازههای فروش اشیای گرانقیمت و عتیقهجات کاربرد قابلتوجهی دارند.
رفلکس
در این نوع شیشهها که در صنعت ساختمانسازی کاربرد وسیع و گسترده دارند یک پوشش بازتابکننده نور روی سطوح شیشه قرار میگیرد. این پوشش نور را انعکاس داده و در کاهش حرارت نقش مهمی را ایفا میکند. این نوع شیشهها اغلب در نماکاری ساختمان کاربرد دارند. از بیرون داخل ساختمان قابل مشاهده نیست اما بر عکس آن نیز وجود دارد و محیط بیرون را میتوان دید. داخل ساختمان را در شب میتوان از پشت آنها مشاهده کرد. میزان حرارت ناشی از خورشید در ساختمان و هزینههای حاصل از آن با استفاده از این شیشه به حداقل میزان خود میرسد.
شیشههای رنگی
شیشههای رنگی که در صنعت ساختمانسازی کاربرد وسیع دارند در زمان تولید مواد شیمیایی به مواد اولیه اضافه میشوند. این نوع شیشهها برای تزیین در امور مختلف کاربرد دارند. این نوع شیشهها اغلب در ویترین مغازهها، نمایشگاهها، آزمایشگاهها، ساختمانهای صنعتی و مسکونی با طراحی خاص کاربرد دارند. در مقایسه با شیشههای معمولی بخش زیادی از نور توسط این شیشهها جذب میشوند و تنها بخش کمی از آنها عبور خواهد کرد.
شیشههای خود تمیز شونده
از دیگر انواع شیشههای قابل استفاده در صنعت ساختمانسازی میتوان به شیشههای خود تمیز شونده اشاره کرد. سطوح این شیشهها کثیف نمیشوند. این نوع شیشهها فتوکالیستی و هیدروفیلی هستند و ظاهر آنها تمیز و بدون غبار میباشد. نگهداری و استفاده از این شیشهها بسیار ساده است. از مهمترین کاربردهای این شیشهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت شیشههای ساختمانی
- مصالح نماسازی
- در و بدنه حمام
- استخر
- سونا
- پانلهای خورشیدی تولید انرژی
- گلخانه