امروزه مردم از انواع آبنما استقبال زیادی کرده اند که این امر باعث شده است که از آن ها علاوه بر تامین آب شرب و آب مورد نیاز جنبه های دیگر آن نیز مورد توجه قرار گیرد. پیشرفت تکنولوژی و ساخت پمپ های قوی باعث شده است تا فواره هایی با ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ متر طراحی و تولید شوند. در سال های بعد در ساخت آبنماها از موزیک استفاده شد و آبنماهای موزیکال طراحی شدند. آبنماهای میدانی و فواره ای برای نمایش تصویر و نوشته مورد استفاده قرار گرفتند. در حال حاضر برای زیباسازی اماکن کوچک نیز آبنماها طراحی شده و ساخته می شوند.
انواع آبنما
انواع آبنما امروزه در مراکز تفریحی، هتل، بیمارستان و اماکن خصوصی همچون ویلاها و خانه های مجلل قابل مشاهده هستند. تمامی این آبنماها نتیجه پیشرفت بشر در زمینه ساخت آبنماهای مختلف است. از انواع مختلف آبنما میتوان به انواع آبنمای سنگی، صخره ای، شیشه ای، ناودونی، دیواری، کوزه ای، کلاسیک، خانگی، باغی، کتیبه ای، رومیزی، کاسه ای و پرده ای اشاره کرد.
آبنمای موزیکال
یک آبنمای صوتی که با استفاده از نور، آب و موسیقی نمایش هماهنگ را ایجاد می کند، آبنمای صوتی نامیده می شود. این آبنماها از طریق انواع خروجی برنامه ریزی شده کنترل می شوند. دانشمندان یونانی نخستین بار از مجسمه پرندگان و آب پرفشاری که از دهان آن ها بیرون می آید الهام گرفته و این نوع از آبنماها را ساختند. آبنمای جغد یکی از نمونه های این آبنما بود که برای تولید صدای پرندگان از لوله های برنزی مانند فلوت استفاده کرد.
بدون شک همیشه و در هر حال آب نماد آرامش، لطافت و پاکی است. در صورتی که آب با موسیقی ترکیب شود آرامش خاصی به بیننده القا خواهد شد. آبنماهای موزیکال از چندین حوضچه زیبا با فواره های متنوع تشکیل شده اند. در این آبنماها با حرکت آب موزیک خاص به صدا در می آید که باعث می شود شور، نشاط و آرامش در بیننده القا شود.
آبنمای تصویری
از انواع آبنما می توان به آبنماهای تصویری و نوشتاری اشاره کرد. نخستین آبنمای تصویری توسط هنرمند آلمانی با نام ژولیوس در سال ۲۰۰۵ طراحی شد. آبنمای تصویری یکی از ایده های نوین در زمینه طراحی و ساخت انواع آبنما محسوب می شود. وی با بهره گیری از فناوری های دیجیتال و برنامه ریزی آماری کلماتی را روی فضا به تصویر کشید. در این آبنماها همچنین از فناوری شطرنجی، بیت مپ و همزمان سازی دریچه های خروجی آب استفاده شده است.
آبنمای سنتی
محصولات این نوع از آبنماها آرامش و سادگی هستند که در طرح ها و اندازه های مختلف طراحی و ساخته می شوند. در اکثر موارد فواره های بلند و چراغ هایی برای تزئین آن در شب مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله مکان های مناسب برای طراحی و ساخت این نوع از آبنماها پارک ها، اماکن تفریحی، بلوار سطح شهر، حیاط منازل و مساجد هستند. همچنین می توان گفت این نوع از آبنماها بیشترین کاربرد عمومی را دارند. این نوع از آبنماها به آبنماهای ساده و قدیمی شباهت بسیار زیادی دارد.
آبنمای ناودونی
از دیگر انواع آبنماها می توان به آبنمای ناودونی اشاره کرد که به ناودون های قدیمی منازل شباهت بسیار زیادی دارند. در این نوع از آبنماها آب با استفاده از یک پمپ به بالاترین بخش برده می شود و در نهایت به بخش پایین آبنما که کاسه ای مخصوص است انتقال می یابد. برخی از مدل های این آبنماها نیاز به لوله کشی ندارند در صورتی که دیگر مدل های آن به لوله کشی نیاز دارند. از این نوع آبنماها به طور معمول در ویلا، حیاط، نورگیر منازل و باغ ها مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از آبنماها اصولا به صورت پیش ساخته در بازار وجود دارند. نصب آن ها در کمترین زمان ممکن و بدون نیاز به تخصص امکان پذیر است.
آبنمای باغی
در معماری آبنما در حقیقت حوضچه ای کوچک و پر از آب بوده است که به رودخانه و یا قنات متصل بوده است. این حوضچه ها آب مورد نیاز مردم را تامین می کردند. با گذشت زمان و ایجاد تحول در طراحی و ساخت آبنماها برای زیباسازی آبنماها انواع چراغ ها و لامپ های تزیینی مورد استفاده قرار گرفتند. آبنماها برای ایجاد آرامش در بینندگان طراحی و اجرا می شدند و جلوه خاص در اماکن مختلف ایجاد ایجاد می کردند. این نوع از آبنماها نیز به طور معمول در میادین شهر، محوطه تالار و باغ عروسی کاربرد دارند.
به منظور محوطه سازی باغ ویلا و باغ به طور معمول آبنمای باغی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از آبنماها از انواع آبنما صخره ای و باغی محسوب می شود. در ساخت و طراحی این نوع از آبنماها باید اصول و الزامات خاصی در نظر گرفته شوند.
از جمله نکاتی که در طراحی و اجرای آبنمای صخره ای باید در نظر گرفته شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• از قرار دادن آبنما در زیر درختان و در معرض آلودگی به شدت باید خودداری کرد. قرار گرفتن آبنماها در زیر درختان و در معرض آلودگی باعث خواهد شد تا حشرات و ذرات ریز گرد و غبار وارد سیستم آبنما شوند. تقاطع مسیرهای پیاده روها و انتهای مسیر شاخص به عنوان نقاط کانونی برای اجرای آبنما در محوطه ویلا محسوب می شوند.
• از بخش های برقی و الکتریکی آبنما باید به خوبی محافظت شود. از قرار گرفتن آبنما در شرایط آب و هوایی مختلف از جمله بارش باران، رگبار و تابش مستقیم خورشید باید به شدت خودداری کرد. این امر باعث خواهد شد تا تجهیزات آبنما دچار آسیب دیدگی شوند.
• اقدامات لازم به منظور پیشگیری از یخ زدگی در اجرای آبنماهای صخره ای در فصل زمستان باید انجام گیرد.
• جانمایی در طراحی انواع آبنما باید به درستی انجام گیرد تا مسیر آب در هنگام وزش باد مختل نشود.
آبنمای مه پاش
از دیگر انواع آبنما می توان به آبنمای مه پاش اشاره کرد. عملکرد این آبنماها بدین صورت است که آب توسط نازل های مخصوص آن ها به صورت پودر و ذرات ریز در آمده و بخاطر وزن پایین شان هنگام برخورد با هوا به بخار تبدیل می شوند و ذرات آن به مه شبیه هستند. رطوبت و فضای دل انگیز ایجاد شده در این آبنماها و ذرات ریز آن در کنار آبشار بزرگ احساس زیبایی را به بیننده منتقل می سازد. ایجاد رطوبت، تغییر دما و تاثیر آن در کیفیت هوای محیط گرم و خشک توسط این آبنماها باعث استقبال زیاد افراد از آن ها شده است.
5 دیدگاه
به نظرم ابنمای مه پاش حس ارامش قشنگی به ادم میده.
سلام دوست عزیز ممنون از شما و نظر مفیدتون.
بسیار زیبا تشکر از ارسال طرحهای زیباتون خدا قوت
سلام دوست عزیز ممنون از شما و نظر مفیدتون.
ممنون از شما عزیزم