استفاده از رنگ در معماری

تمامی اشیا و فضاها روح و زندگی خود را از رنگ می گیرند. افراد نیز تحت تاثیر رنگ های اطراف خود همچون گیاهان، پوشاکی که استفاده می کنند، رنگ اتومبیل خود و رنگ فضایی که قرار است در آن زندگی کنند قرار می گیرند. رنگ در معماری نیز در نمای بیرونی و درونی تاثیر قابل توجهی دارد.

به طور کلی می توان گفت نمای ساختمان ها افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. در حقیقت متریال مورد استفاده، برآمدگی ها و فرورفتگی ها، جزییات و رنگ نمای ساختمان ها را تشکیل می دهند. یکی از عوامل دافعه یا جاذبه افراد به ساختمان ها رنگ مورد استفاده در آن است. رنگ های مورد استفاده در نمای ساختمان حس اولیه را به افراد انتقال می‌دهد. در معماری رنگ از جایگاه ویژه ای در نمای بیرونی برخوردار است، البته امروزه رنگ اغلب به معماری داخلی اختصاص دارد.

روانشناسی رنگ در معماری و تاثیر رنگ بر افراد

امروزه افراد اکثر زمان خود را در محیط های بسته همچون خانه و محل کار سپری می کنند از این رو در این زمینه روانشناسی رنگ تا حد زیادی به معماران کمک می کند. رنگ دارای این قابلیت است که غمگین ترین حالت فرد را به شادترین آن تبدیل می‌سازد. از این رو می توان گفت رنگ احساسات و عواطف شخص را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد. در ادامه قصد داریم روانشناسی رنگ در معماری و تاثیر رنگ بر افراد را به صورت مختصر مورد بررسی قرار دهیم.

روانشناسی رنگ در معماری و تاثیر رنگ بر افراد

تاثیر رنگ قرمز در معماری

در معماری رنگ قرمز بر اساس شدت خود هیجان، شور، اشتیاق و گرما را در افراد القا می سازد همچنین ممکن است احساس ترس و یا خطر نیز از طریق رنگ قرمز به افراد انتقال یابد. جالب است بدانید طیف تیره رنگ قرمز جذاب و طیف روشن آن دوستانه و چشم‌نواز است.

در صورت انتخاب رنگ قرمز به صورت ضعیف برای کل فضای ساختمان باعث خواهد شد تا فرد به سختی فضای مورد نظر را تحمل کند. قرمز برای تاکید و جلب توجه گزینه مناسبی به نظر می رسد از این رو در صورت تمایل برای جلب توجه افراد بهتر است از رنگ قرمز استفاده نمایید. برای بیان عشق و لذت قرمز روشن گزینه مناسبی خواهد بود در صورتی که برای بیان حس انتقام جویی، عصبانیت، شجاعت و رهبری قرمز تیره گزینه مناسبی خواهد بود. برای القای تغییر و سقوط قرمز-قهوه ای گزینه فوق العاده ای خواهد بود.

رنگ زرد در معماری

برای القای رنگ شادی و نشاط به محیط می‌توان از رنگ زرد استفاده کرد. از این رو در مکان هایی همچون مهد کودک و مدرسه این رنگ بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. در روانشناسی رنگ، زرد نسبت به نارنجی آرامش بخش تر به نظر می رسد. لازم به ذکر است که رنگ زرد رنگ خطر نیز به نظر می رسد. از این رو برای تمام ساختمان استفاده از آن توصیه نمی شود.‌ یک ترکیب عالی و فوق العاده برای دکوراسیون داخلی ترکیب رنگ زرد و طوسی می باشد. این ترکیب رنگ انرژی را به فرد القا می کند.

از دیگر مزایای انتخاب این رنگ می توان به تحریک اشتها، افزایش امید و الهام بخشی اشاره نمود. از آنجا که این ترکیب رنگ برای تقویت حافظه فوق العاده است اغلب در مکان هایی همچون کتابخانه مورد استفاده قرار می گیرد. برای القای حس خطر و ترس رنگ زرد روشن گزینه ای مناسب است در صورتی ک برای القای شادی، لذت و تازگی استفاده از رنگ زرد تیره توصیه می شود.

تاثیر رنگ نارنجی در معماری

یک رنگ جنجالی که در مقایسه با رنگ قرمز آرامش بخش تر است، نارنجی می باشد. از این رو استفاده از آن در فضاهای مختلف با ریسک کمتری همراه می باشد. این رنگ قادر به غلبه بر دیگر رنگ ها در فضا می باشد. از مهمترین مزایای این رنگ در معماری می توان به خواص ضد افسردگی آن اشاره کرد از این رو برای مکان هایی همچون خانه سالمندان و به منظور بهبود رفتار اجتماعی گزینه مناسبی به نظر می رسد.

ترکیب رنگ زرد و نارنجی یا طلایی و نارنجی در افراد احساس پرستیژ و خرد را القا می سازد. برای القای احساس لذت، انرژی، سلامتی و آرزو ترکیب رنگ قرمز و نارنجی فوق العاده به نظر می رسد. در نهایت می توان گفت نارنجی تیره به معنای تغییر و عدم اطمینان است.

تاثیر رنگ نارنجی در معماری

استفاده از رنگ سبز در معماری

یکی از رنگ های آرامش بخش که استفاده از آن در معماری چندان رایج نیست رنگ سبز و به ویژه رنگ های سبز زمردی و پاستیلی می باشد. در صورت تمایل برای القای حس سبکی و آرامش در فرد ترکیب رنگ سبز و سفید گزینه مناسبی می باشد. برای القای ثبات، امنیت و فراوانی نیز رنگ سبز تیره فوق العاده است.

رنگ سفید

در این بخش از تاثیر استفاده از رنگ های مختلف در معماری به بررسی ویژگی های رنگ سفید خواهیم پرداخت. در رنگهای خنثی همچون سیاه، سفید و خاکستری کیفیت موجود در دیگر رنگ ها وجود ندارد. این رنگ ها، رنگ های آکروماتیک نیز نامیده می شوند. رنگ سفید در حقیقت رنگ نیست بلکه به معنای عدم وجود رنگ می باشد. رنگ سفید اغلب در ترکیب با رنگ های متضاد همچون سیاه مورد استفاده قرار می گیرد و به دکوراسیون و نمای ساختمان زیبایی بی حد و وصفی می بخشد

مشکی

یکی از رنگ هایی که در ترکیب با دیگر رنگ ها در افراد تاثیر فوق العاده ای ایجاد می کند مشکی می باشد. به طور کلی می توان گفت مشکی به عنوان یکی از پرکاربردترین رنگ ها در دکوراسیون داخلی شناخته می شود. به منظور کاهش توجه افراد به یک شی رنگ مشکی مات گزینه فوق العاده ای می باشد.

برای ایجاد جلوه بی نظیر در دکوراسیون داخلی و حتی نمای بیرونی ساختمان می توان مشکی را با رنگ های متالیک طلایی، نقره ای، مسی و برنجی ترکیب نمود. برای ایجاد ظرافت در نازک کاری ها نیز مشکی گزینه فوق العاده ای به نظر می رسد.

در دکوراسیون سرویس بهداشتی می توان از کاشی یا موزائیک رنگ مشکی در ترکیب با سفید استفاده کرد و با ایجاد کنتراست و تضاد فضا را بزرگ تر جلوه داد. این نکته را به خاطر داشته باشید که استفاده از رنگ مشکی در دکوراسیون داخلی یا نمای بیرونی به تنهایی ایده مناسبی نخواهد بود و باعث کوچک، خفه و ترسناک به نظر رسیدن فضا خواهد شد.

مشکی

آبی

یکی دیگر از رنگ های پرکاربرد در معماری که احساس امنیت را در فرد ایجاد می‌کند رنگ آبی می باشد. این رنگ خنک و تسکین دهنده می باشد. یکی از رنگ های پرطرفدار در دکوراسیون داخلی برای رنگ های سقف و مبلمان آبی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + 16 =