اصول طراحی ویلا کوهستانی در مناطق مختلف به دانش و تخصص کافی نیاز دارد. اقلیم مورد نظر در ساخت و طراحی ویلا کوهستانی تاثیر قابلتوجهی دارد. ایران کشوری چهار فصل است و اقلیمهای مختلف دارد از این رو امکان طراحی ویلا در سبکهای مختلف در آن امکانپذیر میباشد.
به طور کلی میتوان گفت کوهپایهها و مناطق کوهستانی برای ساخت ویلا اماکن جذابی هستند. کوهپایهها برای طراحی ویلا بکر و طبیعی هستند و تهدیدها و فرصتهای بسیاری در این زمینه وجود دارند. طراحی ویلا در مناطق کوهستانی تا حد قابلتوجه تحت تاثیر عوارض طبیعی و توپوگرافی هستند. یکی از ویژگیهای مهم این مناطق شیب تند آن است از این رو طراحی ویلا پایدار در زمینهای شیبدار از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.
اصول طراحی ویلا کوهستانی
چالش مهم اصول طراحی ویلا کوهستانی مطابقت طرح مورد نظر با شیب زمین میباشد زیرا امکان خاکبرداری و خاکریزی در سطوح وسیع وجود ندارد و بسترهای صخرهای برای تسطیح و هموارسازی ویلا به عنوان موانع بزرگ در نظر گرفته میشوند. مطابقت طرح روی شیب و پستی بلندیها امکان ایجاد فضاهای متنوع با دید و منظرههای متفاوت و متغیر را ایجاد میکند. سطوح و المانهای طبیعی زیبا و چشماندازهای منحصر به فرد طبیعت اطراف امکان ساخت و طراحی ویلا کوهستانی فوقالعاده زیبا را برای شما ایجاد میکند.
انتخاب ناحیه مناسب
در نواحی کوهپایهای امکان ریزش بدنه سنگی و خاکی و سیلابهای فصلی ناشی از بارندگی و آب شدن برفها وجود دارند از این رو برای طراحی ویلا کوهستانی به نقشهبرداری دقیق و بررسی عوارض، مسیر روانابها و بدنههای سست نیاز خواهید داشت. برای ساخت و اصول طراحی ویلا کوهستانی به انتخاب مکان امن که خطرات ذکر شده آن را تهدید نکند، نیاز خواهید داشت. جهت و شدت باد غالب نیز در طراحی ویلا کوهستانی باید در نظر گرفته شود تا برای ساخت ویلا مکان امن انتخاب گردد.
اهمیت جهتگیری در طراحی ویلا کوهستانی
علاوه بر جهت تابش نور خورشید و باد غالب، مناظر شاخص طبیعی موجود در محیط پیرامون آیتم دیگری است که حجم ویلا را مشخص میسازد. به طور کلی یک ویلا به منظور بهرهگیری از زیباییهای طبیعت و پیوند با آن طراحی و ساخته میشود. از این رو امکان مشاهده زیباییهای بکر و مورد نظر کوهستان در پنجرهبندی و جهتگیری ویلا تاثیر قابلتوجهی دارند. در حقیقت تجربه متفاوت از محیط متفاوت است که در اینجا از اهمیت ویژه برخوردار میباشد. شناسایی مناظر شاخص و خاص، تعیینکننده چارچوب اصلی، فریم بندیها و امتداد ساختار ویلا هستند.
سبک طراحی ویلا کوهستانی
در اصول طراحی ویلا کوهستانی سلیقهها و تمهای متنوع باید در نظر گرفته شوند. برای طراحی ویلا کوهستانی مدرن میتوان از شیشه بندیهای گسترده استفاده کرد. سبک ویلا روستیک با محیط کوهستانی بیشترین هماهنگی را دارد. استفاده وسیع از سنگهای طبیعی ظاهر خانههای روستایی را تداعی میکند و در دامان طبیعت حس ناب زندگی ساده و صمیمی را القا میسازد.
با توجه به مطابقت متریال خام و طبیعی سبک روستیک که نیازهای معاصر را در نظر داشته باشد، گزینه مناسبی برای طراحی ویلا کوهستانی میباشد. در صورت انتخاب این سبک دکوراسیون ویلا امکان ترکیب فضاسازی مدرن با متریال و مبلمان روستیک وجود دارد. به این صورت میتوان فضایی گرم و دنج و مدرن و پویا خلق کرد.
اهمیت نحوه چیدمان فضا در ویلا کوهستانی
مسیر دسترسی و ورودی ویلاها سلسله مراتب فضایی را مشخص میسازند. به طور معمول طراحی ویلا کوهستانی یک طبقه در زمینهای شیبدار امکانپذیر نیست و برای مطابقت با شیب به طور معمول یک یا دو تراز نیم یا یک طبقه ایجاد میگردد. اغلب فضاهای خصوصی و جذاب در تراز پایینی قرار گرفته و فضاهای عمومی و نشیمن با دید گسترده در تراز بالایی قرار خواهند گرفت. نوع هندسه بنای ویلا، برنامههای فیزیکی ویلا و نوع طراحی پلان در طراحی ویلا کوهستانی اهمیت قابلتوجهی دارند.
ارتباط نمای داخلی و بیرونی در طراحی ویلا کوهستانی
میزان محصوریت ویلا کوهستانی در مقایسه با ویلا ساحلی کمتر میباشد زیرا در معرض شرایط و تغییر دمای بیشتر قرار خواهد گرفت. شیوه دیگر برقراری ارتباط از طریق سطوح شیشه خود میباشد که تا حد امکان مناظر زیبا را وارد فضاهای داخلی میکند.
اهمیت انتخاب مصالح در طراحی ویلا کوهستانی
رایجترین متریال در طراحی ویلا کوهستانی سنگ است که با بستر طبیعی هماهنگی و مطابقت کامل دارد. در مناطق جنگلی و کوهپایهای چوب به عنوان متریال بوم آورد مناسب شناخته میشود. بتن همچنین به عنوان متریال بادوام شناخته میشود که در مقابل شرایط مختلف آب و هوا کیفیت خود را از دست نمیدهد.
نوع مناظر محیط پیرامون در طراحی ویلا کوهستانی از اهمیت ویژه برخوردار میباشد. شیب این زمینها اغلب زیاد است از این رو ویلاهای کوهستانی باید در زمینهای شیبدار که دارای ویژگیهای خاص هستند ساخته شوند. در طراحی ویلا کوهستانی این نکته را به خاطر داشته باشید که اغلب ورودیها و بازشوهای بنا باید به سمت جنوب باشند.
قسمت شاهنشین در طراحی ویلا کوهستانی باید در طبقات بالا ساخته شوند زیرا امکان مشاهده مناظر اطراف از این قسمت به راحتی امکانپذیر خواهد بود. ساخت شومینه نیز در طراحی ویلا کوهستانی که اغلب در مناطق سردسیر انجام میگیرد از اهمیت ویژهای برخوردار است.
استفاده از چمن در نمای بیرونی ویلا کوهستانی
درختان، چمنها و بوتههای طبیعی در طراحی ویلا کوهستانی رشد آرام و ثابتی دارند از این رو به ویلا احساس طبیعی و مدرن خواهند بخشید. مالکان ویلاهای کوهستانی به صورت محدود و غیر پیوسته به ویلا خود میآیند. از این رو توصیه میشود از گیاهانی که به آب زیاد نیاز دارند استفاده نکنید زیرا امکان آبیاری و رسیدگی مداوم به آنها وجود نخواهد داشت. کاجهای پوندروسا، صنوبرهای داگلاس، کاج سفید و بلوط برای این منظور گزینههای مناسب و ایده آل هستند.
اهمیت انتخاب رنگ در طراحی ویلا کوهستانی
در طراحی ویلا کوهستانی به جای رنگهای قرمز، زرد و سبز تیره بهتر است از رنگهای سفید، خاکستری و آبی استفاده شود. همچنین با استفاده از روکش چوب روی دیوارها میتوان احساس همبستگی و لطافت را در این ویلاها ایجاد کرد. برای طراحی ویلا کوهستانی رنگهای خنثی و شبه خنثی همچون خاکستری، قهوهای مایل به مشکی و کرم گزینههای مناسبی هستند. رنگهای منحصر به فرد خردلی، سبز تیره و کرم نیز باید زنده و پویا به نظر رسیدن فضای طراحی ویلا کوهستانی خواهند شد.