طراحی دکوراسیون داخلی دانشی فراگیر است که وسعت زیادی را در خود جای داده است. به همین دلیل هرگز نمی توان همه آن اطلاعات را در قالب یک مقاله و مطلب بیان نمود. اما در این میان می توان کاربردی ترین و اصولی ترین مفاهیم را شناسایی کرده و سپس آنها را در جایگاه خود دسته بندی نمود. با این مطلب همراه شوید تا اصول دکوراسیون داخلی منزل را بهتر بشناسید.
مهمترین اصول دکوراسیون داخلی منزل
- تعادل
- تناسب و مقیاس
- ریتم و آهنگ
- تاکید، تکرار
- هماهنگی
- وحدت
- مقاومت و ایستایی
- جزئیات
- تناسب و مقیاس در دکوراسیون داخلی منزل
فاکتور بسیار مهمی که باید حتما در معماری و به طور کل طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی هر فضایی رعایت شود، مبحثی به نام مقیاس و تناسب است. در واقع مقیاس به معنی اندازه اجسام با یکدیگر است. و تناسب به معنی ارتباط و نسبت کل اجسام با یکدیگر در فضا می باشد.
زمانی که شما از دو یا سه گلدان مشابه در مقیاس های کوچک، متوسط و بزرگ در کنار یکدیگر بر روی قفسه کتابخانه خود استفاده می کنید، در واقع شما از فاکتوری مهم و منحصر به فرد به نام مقیاس استفاده نموده اید.
(البته در این مرحله شما از فاکتور دیگری به نام تکرار نیز بهره برده اید. تکرار اجسام مشابه با یکدیگر.) اما زمانی که در کل نگاهی به کل این قفسه می اندازید، باید تمامی آبجکت ها و نیز این گلدان ها، در یک نسبت و تناسبی دقیق و مناسب با کتابخانه شما قرار گیرند؛ به طوریکه شاهد ناهمگونی بصری در کل فضا نباشیم.
تعادل در دکوراسیون داخلی منزل
اگر به مجموعه مبلمان و دکوراسیون داخلی منزل یک فضا نگاه کنید در صورتی که احساس کردید نظم و موازنه بین اشیای آن موجود است، نشان دهنده وجود تعادل در آن فضا خواهد بود. این تعادل و نظم می تواند به دو صورت ” تعادل متقارن ” و ” تعادل نامتقارن ” باشد که در ادامه به توضیح مختصر آن ها می پردازیم:
تعادل متقارن
این نوع تعادل خود میتواند یا تعادل متقارن محوری باشد یا شعاعی. اگر در زمان طراحی اشیا و اجزای طرح را طوری در نظر بگیریم که نسبت به یک محور یا خط دارای تقارن باشند به آن ” تعادل، تقارن محوری ” میگوییم و اگر نسبت به یک نقطه میانی دارای تعادل باشد، ” تعادل، متقارن شعاعی ” خواهد بود.
تعادل نامتقارن
گاهی اوقات بعضی از اشیا و تزیینات با همه بی نظمی، دارای نظم و تعادلی ملموس اند. برای مثال اگر بعضی از درختان را ببینید با این که ممکن است نظم خاصی در آنها نباشد اما زیبایی و تعادل خاصی را به مخاطب القا میکنند. این بی نظمی در طراحی میتواند به صورت استفاده از اجزاء، رنگ و مواد متفاوت ظاهر شود.
در این حالت طراح سعی میکند با تکیه بر تعادل و ترکیب کلی طرح، بینظمی موجود در طرح را به صورت یک الگو در طراحی مورد استفاده قرار دهد. اکثر مصنوعات ساخته شده توسط انسان از اجزای کوچکتر که پس از جمع شدن در کنار یکدیگر یک سازه را تشکیل میدهند.
ریتم و آهنگ
گاهی اوقات طراح ریتم و آهنگی موزون را برای طراحی خود در نظر میگیرد. برای مثال موضوعی واحد را به صورت یکنواخت تکرار میکند یا به صورت نزولی یا صعودی تغییراتی را در اندازه اجزا در نظر میگیرد یا رنگی را تدریجا از تیره به روشن تغییر میدهد.
اصول دکوراسیون داخلی منزل: تاکید
تاکید از مهمترین ویژگی های اصول مهم طراحی داخلی است که می تواند کل طراحی فضای شما را تحت الشعاع خود قرار دهد. چرا که با رعایت اصولی و ماهرانه از این ویژگی می توانید به افزایش جذابیت بصری فضای خود کمک زیادی کرده باشید. تاکید در دنیای طراحی داخلی تحت عنوان “نقطه کانونی” نیز شناخته شده است.
برای مثال زمانی که شما از یک شومینه و آینه در فضای نشیمن خود استفاده می کنید و مبلمان خود را در حول آن قرار می دهید، در این حالت شومینه و آینه در اصل نقش نقطه کانونی را بر عهده می گیرند. و یا اگر در فضای نشمین خود به جای شومینه و آینه از تلویزیون برای گردهمایی استفاده کنید؛ تلویزیون به عنوان تاکید فضا محسوب می شود. به همین ترتیب می توانید با تاکید بر هر یک از المان ها در فضاهای دیگر، نقطه کانونی شاخص ایجاد کنید که کل فضا را تحت الشعاع خود قرار دهد.
اصول دکوراسیون داخلی منزل: تکرار
تکرار یا ریتم از جمله مواردی می باشد که به احتمال زیاد از آن زیاد شنیده اید. تکرار در طراحی داخلی می تواند در هر ویژگی از جمله طرح، رنگ، بافت، متریال، اندازه، شکل، اجسام و اصولا هر المان معماری در فضا صورت گیرد. در واقع این تکرار در فضای داخلی باعث اتصال آن ویژگی های مشابه و متشابه با یکدیگر می شود که در نتیجه باعث یکپارچگی و انسجام کلی طراحی می شوند. شما با تکرار چیدمان چندین تابلو کوچک و یا متوسط در کنار یکدیگر در فضای نشیمن و یا هال خود، می توانید ریتمی موزون در این فضا ایجاد نمایید.
کنتراست در دکوراسیون داخلی منزل
کنتراست یکی از اصول دکوراسیون داخلی منزل است که به تفاوت رنگ و درخشندگی اشیاء اشاره دارد که باعث تمایز آنها از همدیگر میشود. در طراحی و دکوراسیون کنتراست توسط سه عنصر یعنی رنگ، فرم و فضا حاصل میشود. برای ایجاد کنتراست میتوانید از رنگهای متضادی مانند سیاه و سفید استفاده کنید.
کنتراست را میتوان با ترکیب دو یا چند شکل هم ایجاد کرد. به طور مثال میتوانید با یک آینهی دایرهای شکل همراه با مبلمان مستطیلی کنتراست ایجاد کنید تا تعادل و توجه به همهی قسمتهای دکوراسیون ایجاد شود. یکی دیگر از راههای ایجاد کنتراست در دکوراسیون استفاده از فضاهای مثبت و منفی در کنار هم است.
هماهنگی و هارمونی
از دیگر اصول دکوراسیون داخلی منزل می توان به هارمونی در دکوراسیون اشاره نمود. هارمونی به این معناست که در طراحی ویژگیهایی نظیر رنگ، بافت، جنس و شکل را مشابه و هماهنگ با یکدیگر در نظر بگیریم. برای مثال در مبله کردن یک فضا میتوان رنگی مثل قهوهای را در نظر گرفت و سعی کرد ظاهر دکوراسیون را با آن طراحی نمود. رنگ قهوهای و ماده چوب و رنگ سفید و مصالح ساختمانی بر دیگر رنگها غلبه دارند و سعی شده است، کلیه اجزا با هم هماهنگ باشند.
اصول دکوراسیون داخلی منزل: وحدت
الگوی دیگری که در طراحی لازم است مد نظر گیرد یکی شدن اجزای مختلف به کار برده شده در یک طرح است، به طوری که مخاطب در مورد آنها به صورت جداگانه قضاوت نکند. از این دست مواد در طبیعت وجود دارد. برای مثال اگر صورت انسان را در نظر بگیرید با این که از اجزای متفاوت تشکیل شده است، اما در نهایت یکی شدهاند و معمولاً افراد هر کدام از آنها را به صورت جداگانه قضاوت نمیکنند.
بلکه کل اجزا به صورت به صورت یک ترکیب طراحی مدنظر قرار میگیرد و اگر به لحاظ تعداد تغییری در این اجزا ایجاد شود از نظر ما طرح ناقص خواهد بود و نظر خوبی در خصوص آن نخواهیم داشت. پس در این مورد طراح باید بتواند با در نظر گرفتن سبک مشخص، رنگهای هماهنگ، مواد و جنس های مشابه و تعادل، اجزای متفاوت به کار رفته در طرح را یکی کند.
مقاومت و ایستایی
برای داشتن یک دکوراسیون اصولی باید مقاومت، ایستایی و ایمنی را در همه حال مد نظر قرار دهید. سازه ایجاد شده باید بتواند نسبت به تنشهای درونی و بیرونی که قرار است به آن وارد شود، مقاومت نماید و شکل اولیه خود را از دست ندهد. در این مورد طراح لازم است شناخت کافی از مقاومت مکانیکی گونههای مختلف و انواع اتصالات چوبی داشته باشد و تا بتواند به این مهم دست یابد. در غیر این صورت ممکن است سبب وارد شدن خسارت مالی و جسمی به افراد استفاده کننده گردد و نهایت طرح موفق نخواهد بود.
جزئیات در دکوراسیون داخلی منزل
ممکن است فکر کنید که جزئیات در دکوراسیون اهمیت زیادی ندارند، در صورتی که یکی از اصول دکوراسیون داخلی منزل توجه به جزئیات است. هر یک از جزئیات در وسایل و تزیینات تاثیر خود را در دکوراسیون میگذارند. مثل گلدوزیهای ظریف روی بالشها که با ویژگی خاص خود باعث تغییر تمایز یک دکوراسیون میشوند. بعد از اینکه همهی قواعد قبلی را رعایت کردید به جزئیات دکوراسیون خود بپردازید تا منزلی زیبا و کامل داشته باشید.
سخن آخر
برای اینکه بتوانید خانهای با دکوراسیون زیبا داشته باشید و در آن راحتی و آرامش را حس کنید بهتر است اصول دکوراسیون داخلی منزل را رعایت کنید