طراحی پلان ویلایی دوبلکس یکی از جذابترین و پرطرفدارترین سبکهای معماری است که در سالهای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این نوع طراحی به دلیل ایجاد فضایی شیک، لوکس و مدرن برای خانوادهها، از محبوبیت ویژهای برخوردار است. در پلان ویلایی دوبلکس، طبقات بهصورت افقی و عمودی با طراحی هوشمندانه ترکیب میشوند تا از فضای موجود به بهترین شکل استفاده شود و امکان ایجاد حریم خصوصی در هر طبقه فراهم گردد. این نوع طراحی نه تنها زیبایی و عملکرد را با هم ترکیب میکند بلکه به افزایش بهرهوری از فضاهای داخلی نیز کمک میکند. در این مقاله از مجله مهراز طراحان، به بررسی اصول و ویژگیهای طراحی پلان ویلایی دوبلکس خواهیم پرداخت و شما را با مزایا، نکات مهم و روند طراحی آن آشنا خواهیم کرد.
ویلای دوبلکس
پیش از آنکه بخواهیم به موضوع دیگری در رابطه با انواع سبک ویلای دوبلکس و همینطور طراحی آن بپردازیم، باید شما را به طور کامل با این نوع ویلا آشنا کنیم. در واقع به ویلا های دو طبقه ای که طبقات آن از داخل با استفاده از پله به یکدیگر متصل می شوند، ویلا های دوبلکس گفته می شود.
به طور کلی می توان گفت در ویلا های دوبلکس پذیرایی غذاخوری و… در طبقه همکف قرار گرفته و اتاق خواب ها و فضای استراحت در طبقه بالا طراحی می شوند. اکثر ایرانی ها زندگی در ویلا های دوبلکس را ترجیح می دهند، چرا که این ویلا ها از منظره و چشم انداز های زیبایی برخوردار می باشند و می توانند آرامش زیادی را برای ساکنین منزل به ارمغان بیاورند.
ویلا ی دوبلکس با فلت چه تفاوتی دارد؟
در طراحی ویلا معمار قادر به انجام چیدمان فضاهای خصوصی و نیمهخصوصی به بهترین شکل ممکن خواهد بود و آنها را به راحتی از یکدیگر تفکیک خواهد کرد. اما در طراحی ویلای فلت به دلیل محدودیت موجود در فضا معمار باید تمامی فضاهای مورد نیاز را در یک طبقه قرار دهد و تمامی فضاهای خصوصی و نیمهخصوصی باید در کنار یکدیگر طراحی شوند. این موضوع باعث از بین رفتن آلودگی صوتی در تمامی بخشهای ویلا خواهد شد و آسایش را برای ساکنین به همراه خواهد داشت.
ویژگی | ویلای دوبلکس | ویلای فلت |
---|---|---|
تعداد طبقات | دو طبقه | یک طبقه |
استفاده از فضای عمودی | بله، فضای عمودی به خوبی استفاده میشود | خیر، فضای خانه فقط در یک سطح است |
حریم خصوصی | حریم خصوصی بیشتری با تفکیک فضای خصوصی و عمومی | حریم خصوصی کمتر به دلیل فضای یکسان |
مناسب برای خانوادههای بزرگ | بله، مناسب برای خانوادههای بزرگ با نیاز به فضای بیشتر | مناسب برای خانوادههای کوچک یا افرادی که به فضای بزرگ نیاز ندارند |
هزینه ساخت | معمولاً هزینه ساخت بیشتر به دلیل دو طبقه بودن | هزینه ساخت کمتر به دلیل یک طبقه بودن |
آسانی دسترسی به طبقات | دسترسی به طبقات از طریق پله یا آسانسور | دسترسی آسان به همه فضاها از یک طبقه |
استفاده از نور طبیعی | نور طبیعی در هر دو طبقه باید بهطور دقیق طراحی شود | نور طبیعی بهتر در دسترس است چون فقط یک طبقه وجود دارد |
فضای باز (حیاط، تراس) | ممکن است فضای باز کمتر باشد | فضای باز میتواند بیشتر باشد |
بررسی سبک های طراحی نقشه ویلا دوبلکس
اگر به ویلاهای مختلف نگاه کرده باشید، متوجه تفاوت سبک آن ها می شوید. در طراحی نقشه ویلای دوبلکس می توان از سبک های مختلف همچون سبک مدرن، کلاسیک، روستیک و… استفاده نمود که در ادامه به بررسی کامل هر یک از این سبک ها خواهیم پرداخت.
ویلا دوبلکس مدرن
اولین سبکی که می خواهیم برای شما معرفی کنیم، سبک مدرن در طراحی ویلا های دوبلکس است که طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. ویلا هایی که با سبک مدرن طراحی می شوند، در عین سادگی زیبایی توصیف ناپذیری دارند و نظر اطرافیان را به خود جلب می کنند.
هنگامی که به ویلا های دوبلکس نگاه می کنید، متوجه بازشوهای بزرگ شیشه ای در آن ها می شوید که فضای پیرامون را بسیار زیبا و شیک جلوه می دهد. اگر طرفدار زیبایی بی حد و مرز و در عین حال سادگی هستید، به شما پیشنهاد میدهیم سبک مدرن را برای طراحی نقشه ویلا دوبلکس مد نظرتان قرار دهید.
ویلا دوبلکس کلاسیک
اگر تقارن و نظم از اهمیت ویژه ای برای شما برخوردار است، ویلای دوبلکس به سبک کلاسیک بهترین گزینه برای شما محسوب می شود. مجسمه های بزرگ و تندیس ها در مقابل درب ورودی ویلا از مهم ترین آرمان های طراحی در سبک کلاسیک است. به طور کلی می توان گفت ویلا های دوبلکس به سبک کلاسیک حس شکوه و عظمت را به افراد انتقال می دهد و به شدت مورد توجه ایرانیان قرار می گیرد.
ویلا دوبلکس روستیک
از دیگر سبک هایی که در طراحی نقشه ویلا دوبلکس مورد توجه طراحان قرار می گیرد، سبک روستیک نام دارد که از تاریخچه طولانی بهره مند است. در طراحی نقشه این ویلا از عناصر طبیعی و ارگانیک استفاده می شود که حس صمیمیت را به ساکنین ویلا القا می کند.
ویلا دوبلکس مینیمال
آخرین سبک که در سال های اخیر مورد توجه اکثر افراد قرار گرفته است، سبک مینیمال می باشد که در طراحی ویلا های دوبلکس کاربرد زیادی دارد. بسیاری از افراد سبک مینیمال را با سبک مدرن اشتباه می گیرند، چرا که شباهت های زیادی میان این دو سبک وجود دارد.
اما باید بگوییم در طراحی نقشه ویلا های دوبلکس به سبک مینیمال سادگی بیشتری نسبت به سبک مدرن مد نظر طراحان قرار می گیرد و تا حد امکان سعی می شود زوائد حذف گردد.
مراحل طراحی و ساخت بخش های مختلف ویلای دوبلکس
بررسی مکان مورد نظر و انتخاب زمان مناسب، دریافت مجوزهای مورد نیاز برای ساخت ویلا دوبلکس
طراحی پلان و نقشهبرداری ویلاهای دوبلکس مدرن توسط مهندسین
محوطهسازی فضای بیرونی ویلای دوبلکس مدرن و استفاده از المانهای مختلف مانند فضای سبز و استخر
طراحی فضای داخلی ویلا دوبلکس
گودبرداری
بتنریزی
اجرای اسکلت ویلا
تهیه پلن آرماتوربندی
دیوارکشی و احداث سقف
تاسیسات و نماسازی داخلی
سالن و نشیمن در ویلای دوبلکس
به طور معمول در طراحی، طبقات همکف به عنوان نشیمن اصلی در نظر گرفته میشوند تا دسترسی به آنها آسانتر باشد. فضای همکف باید با استفاده از پله به طبقه بالا مرتبط شود و نزدیک به نشیمن اصلی طراحی شود.
فضاهای خصوصی در ویلا دوبلکس
فضاهای خصوصی از جمله اتاقخواب و فضاهای استراحت هنگام طراحی ویلای مدرن دوبلکس در طبقه دوم در نظر گرفته میشوند. مهمانان مستقر در ویلا شما این فضاها را نمیبینند. در طبقه دوم برای استفاده و لذت بردن از محوطه ویلا امکان ایجاد تراس و بالکن نیز وجود دارد.
نحوه طراحی آشپزخانه
آشپزخانه در ویلاهای دوبلکس مدرن در فضای مرکزی طراحی میگردد. همواره توصیه میشود آشپزخانه را در نزدیکی سالن و نشیمنگاه اصلی طراحی کنید. در ویلاهای مدرن به طور معمول در آشپزخانه از کانتر و یا جزیره با نمای سنگ استفاده میشود.
نحوه طراحی سرویسهای بهداشتی
در ویلاهای دوبلکس مدرن برای هر طبقه میتوان به صورت مجزا یک سرویس بهداشتی در نظر گرفت. در این سبک ویلا میتوان برای هر اتاقخواب یک سرویس بهداشتی به صورت جداگانه طراحی کرد.
فضاهای خارجی
در ویلای مدرن دوبلکس محوطهسازی از اهمیت قابلتوجهی برخوردار میباشد، به نحوی که در طراحی محوطه این ویلا امکان استفاده از المانهای طبیعی همچون گلها و گیاهان و همچنین امکان ساخت استخر وجود دارد.
چرا برای طراحی پلان ویلای دوبلکس مدرن به طراح متخصص نیاز داریم؟
همانطور که میدانید ویلاها ساختمانهای منحصربهفردی میباشند که مطابق با شخصیت و نیاز افراد طراحی میشوند. امروزه ویلا سازی و خرید باغ/ویلا دارای طرفداران بسیار زیادی در بین افراد جامعه و سازندهها میباشد. زیرا اشخاص به منظور رهایی از ازدحام شهر و جریان یکنواخت زندگی خود به دنبال فضایی زیبا و امن با امکانات رفاهی و تفریحی میباشند تا قادر به سپری کردن مدت زمانی در آرامش و در کنار خانواده و دوستان خود باشند. از این رو یک متخصص با توجه به تجارب و خواستههای مالک میتواند برای تامین موارد ذکر شده برای شما بهترین فضا را ایجاد نمایند.
تمامی فضاها با هر قصد و کاربری ساخته شوند باید از شروع نخستین مرحله یعنی نقشه و پلان تا نماسازی و محوطهسازی یک هماهنگی کامل داشته باشند. تا در نهایت بتوانند نظر ساکنین، مهمانان و خریدارها را به خود جلب نمایند.
ویلای دوبلکس بهتر است یا ساده
برای طراحی ویلا باید تمامی نیازها، ایده آل ها و شرایط را در نظر گرفت و به دنبال بهترین پاسخ برای آنها باشیم. همچنین با تخصص در امر طراحی جزییات، ساخت و نظارت بر اجرای ویلا میتوان به صورت دقیق و مطابق با بودجه مورد نظر ویلای رویایی خود را طراحی نماییم. در صورت رعایت نکات ضروری و مهم طراحی پلان ویلای دوبلکس مدرن میتوان از هزینههای اضافه در طراحی و ساخت ویلا جلوگیری کرد.
در مرحله نخست باید بر اساس مجموعهای از شرایط انتخاب کنیم که طراحی ویلا در یک طبقه به صورت همکف بهتر است یا به صورت دوبلکس؟ عوامل زیر در این تصمیمگیری تا حد زیادی به شما کمک خواهند کرد:
متراژ قابل ساخت
میزان ساخت زیربنا در برخی مناطق محدودیتهایی دارد و باید از دهیاری، شهرداری و ارگانهای مربوطه مجوز ساخت و ساز میزان مشخص در هر منطقه را دریافت نمود. از این رو طبیعی است اگر متراژ ساختمان قابل ساخت حدود 70 تا 100 متر مربع باشد تمامی فضاهای ساختمان از جمله سالن، آشپزخانه و سرویس و اتاقها را در یک طبقه به صورت همکف طراحی کرد. در صورتی که متراژ بیش از 120 متر قابل احداث باشد میتوان تفکیک فضا را در دو طبقه انجام داد و این دو طبقه باید با یکدیگر از طریق راهپله با یکدیگر در ارتباط باشند.
میزان ارتفاع قابل ساخت
از دیگر عوامل موثر بر انتخاب نوع طراحی پلان ویلا زمینهایی هستند که ارتفاع ساختمان در آنها محدود میباشد. در صورتی که اجازه ساختمانسازی در محوطه ویلا تنها با ارتفاع 3 تا 4 متر امکانپذیر باشد طراحی پلان به صورت یک طبقه و روی سکویی به میزان 60 تا 80 سانت فاصله از سطح زمین طراحی امکانپذیر میباشد و تمامی فضاها در همین سطح باید قرار گیرند. همچنین در زمینهایی با عرض کم یا متراژ پایین به دلیل مشرف بودن بر زمین همسایه ساختمانها باید به صورت دوبلکس و با ارتفاع 8 تا 10 متر طراحی شود.
سلیقه و خواست مالک
در زمینهایی که متراژ بالا دارند و زمین در موقعیت خوبی از لحاظ جغرافیایی قرار گرفته و ارزش بالای ریالی منطقه کارفرما ممکن است درخواست نماید تا تمام فضاهای مورد نیاز برای تامین آسایش و آرامش ساکنین و مهمانان و تمامی فضاها و امکانات رفاهی و تفریحی در طراحی پلان ویلا در نظر گرفته شوند. از این رو در ابتدا از تمامی فضاهای مورد نیاز باید لیستی تهیه شود و بر اساس آن طراحی پلان ویلا بر اساس دوبلکس، سوبلکس و یا تریبلکس انجام گیرد.
سوالات متداول درباره طراحی پلان ویلایی دوبلکس
پلان ویلایی دوبلکس چیست؟
پلان ویلایی دوبلکس به طراحی خانههایی گفته میشود که شامل دو طبقه با تقسیمبندی فضاها به صورت افقی و عمودی هستند. در این طراحی، فضاهای عمومی (مثل سالن نشیمن و آشپزخانه) معمولاً در طبقه پایین قرار دارند، در حالی که فضاهای خصوصی (اتاق خوابها) در طبقه بالاتر واقع شدهاند.
مزایای طراحی پلان ویلایی دوبلکس چیست؟
طراحی پلان ویلایی دوبلکس این امکان را میدهد که فضاهای مختلف خانه از یکدیگر جدا شوند، که این امر باعث افزایش حریم خصوصی در هر طبقه میشود. علاوه بر این، استفاده بهینه از فضای عمودی کمک میکند تا فضای بیشتری در دسترس باشد بدون اینکه نیاز به زمین بزرگتر باشد.
آیا طراحی پلان ویلایی دوبلکس برای زمینهای کوچک مناسب است؟
طراحی پلان ویلایی دوبلکس برای زمینهای کوچک بسیار مناسب است. چون این نوع طراحی عمودی است و از فضای بالا بهره میبرد، نیاز به زمین وسیع ندارید و میتوانید فضای بیشتری را در اختیار داشته باشید.
هزینه ساخت ویلای دوبلکس بیشتر از ویلای فلت است؟
هزینه ساخت ویلای دوبلکس معمولاً بیشتر از ویلای فلت است. این به دلیل ساخت دو طبقه، نیاز به سیستمهای مختلف برای دسترسی به طبقات (مانند پله یا آسانسور) و پیچیدگیهای طراحی است.
چگونه میتوان طراحی پلان ویلایی دوبلکس را برای بهینهسازی نور طبیعی تنظیم کرد؟
در طراحی پلان ویلایی دوبلکس باید به نور طبیعی توجه ویژهای داشته باشید. برای هر طبقه باید پنجرهها و درهای بزرگ در نظر گرفته شود تا نور طبیعی به داخل خانه بیاید. همچنین طراحی برای فضای باز و قرار دادن اتاقهای نشیمن و آشپزخانه در قسمتهای جنوبی خانه میتواند به نورگیری بهتر کمک کند.
3 دیدگاه
با سلام وخسته نباشید خدمت شما عزیزان …مطالب ارزنده ایی بود با تشکرازشما
سلام وقتتون بخیر ممنون از شما و نظر مفیدتون.
سلام دوست خیلی ممنون از شما.