نورپردازی خطی برای توزیع نور در فضاهای باریک مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه استفاده از نورهای خطی بسیاری از مشکلات نورپردازی داخلی را حل کرده و امکانات بیشتری را در مقایسه با سبکهای سنتی فراهم کردهاند. این روش نورپردازی بیشتر در طرح های مینیمالیسم به چشم می خورد و برای افرادی که علاقمند به ایجاد فضاهای ساده و مینیمالیست می باشد گزینه مناسبی محسوب می شود.
طراحی نورپردازی خطی به گونهای است که درون شکاف مورد نظر قرار میگیرد و اغلب سطح بیرونی آنها با سطحی که در کنار آن قرار دارد همتراز می باشد. این نوع نورپردازی یکی از روش های نورپردازی مدرن می باشد که توجه بسیاری از معماران را به خود جلب کرده است. این چراغ ها دارای طول عمر و کیفیت بالایی می باشد و در انواع توکار ، روکار و آویز موجود می باشد و علاوه بر تامین نور مورد نیاز فضا به عنوان چراغ های تزیینی نیز از آنان استفاده می کنند.
نکات نورپردازی خطی
در نورپردازی خطی منابع روشنایی مورد نظر شما باید طوری انتخاب شود که با کاربری فضایی که در طراحی داخلی قرار است در آنجا استفاده شود هماهنگی و تناسب داشته باشد. چراغ های خطی باید به گونه ای انتخاب شوند که نورپردازی محیط مناسب با طراحی انجام گرفته و عملکرد فضای مورد نظر باشند. برای ایجاد هماهنگی میان قسمتهای مختلف یک پروژه رنگ نورپردازی نیز باید با سایر بخشها هماهنگ باشد.
اگر شما قصد داشته باشید که در یک پروژه ، در طراحی دکوراسیون همه بخش ها را هماهنگ با هم اجرا کنید در این صورت باید رنگ نورپردازی خطی با دیگر المان ها در تناسب باشد.نورپردازی خطی برای شما این امکان را فراهم می کند که متناسب با رنگ فضا ، رنگ نور خطی را انتخاب نمایید.
مزایای نورپردازی خطی
نورپردازی خطی به دلیل انعطاف پذیری، عملکرد عالی، جذابیت و زیبایی از محبوبیت زیادی برخوردار است و دارای مزایای زیر است:
۱- انعطاف پذیری
انعطاف پذیری یکی از مهم ترین ویژگیهای نورپردازی خطی است. نور خطی را میتوان تقریبا در هر نوع سقفی نصب کرد. میتوانید آن را در سقف معلق، فرو رفته و یا شبکهای نصب کنید. برخی از محصولات نورپردازی خطی طیف وسیعی از اشکال اتصال دهنده را به شکلهای L گوشهای یا اتصالات T و عرضی ارائه میدهند. این اشکال اتصال دهنده همراه با طیف وسیعی از طولها به طراحان نورپردازی این امکان را میدهند تا طرحهای منحصر به فردی را با چراغ ایجاد کنند که متناسب با فضای اتاق طراحی شود.
۲- عملکرد عالی
عملکرد نورپردازیهای خطی نیز منحصر به فرد است. LEDها جهتدار هستند و نیاز به بازتابندهها و پخش کنندهها را کاهش میدهند. اما این مسئله برای داشتن عملکرد عالی کافی نیست. LEDهای جهت دار نیاز به بازتابندهها و پخش کنندههایی را که میتوانند نور را به دام بیندازند کاهش میدهند.
۳- زیبایی
از نظر زیبایی شناسی، نور خطی باید طراحی خیره کنندهای داشته باشد. LED خطی از این نظر بسیار قدرتمند است؛ زیرا نورپردازی خطی، امکانات گستردهای را برای ایجاد طرحهای منحصر به فرد و چشمنواز فراهم میکند. نور مستقیم یا غیر مستقیم و رنگهای سفارشی تنها بخشی از مدلهای موجود است که LED خطی را به یک انتخاب آسان تبدیل میکند.
۴- دمای رنگ
چراغهای LED خطی اغلب میتوانند طیف گستردهای از دمای رنگ را برای مطابقت بیشتر با محیط ارائه دهند؛ میتوان از دماهای مختلفی برای ایجاد بهترین نور (گرم یا خنک) در یک فضا استفاده کرد. همچنین، نورهای خطی غالبا با نور قابل تنظیم و تغییر رنگ RGBW و با کنترل از راه دور یا کنترل دیواری همراه هستند.
۵- مقرون به صرفه
LED خطی به دلیل مصرف کم انرژی و همچنین طول عمر بالا، بسیار کارآمد است. یک LED معمولاً چند برابر بیشتر از یک لولهی فلورسنت دوام خواهد آورد.
انواع نورپردازی خطی
نورپردازی خطی اکنون تنوع بسیار بیشتری نسبت به سالهای پیش دارد. به عنوان مثال، برای نصب آنها میتوان نور خطی را به شکل توکار، روی سطح یا به شکل معلق نصب کرد. با توجه به درجه بندی IP (حفاظت از ورود)، بسیاری از محصولات در حدود IP20 هستند، اما چراغهای روشنایی موجود در بازار دارای درجهی IP65 میباشند (به این معنی که برای آشپزخانه، حمام و مکانهایی که آب وجود دارد مناسب هستند).
اندازه نیز میتواند با استفاده از نور خطی بسیار متفاوت باشد. شما میتوانید آویزهایی با چراغهای خطی بیش از ۵۰ متر داشته باشید که میتوانند به اندازهی کافی بزرگ باشند تا بتوانند یک اتاق یا فضا را برای محیطهای مختلف از جمله زیر کابینت روشن کنند. به طور کلی سه نوع اصلی LED خطی، آویز، نصب شده روی سطح یا توکار هستند؛ در چراغ خطی LED آویز از سیمهای معلق استفاده میشود و بیشتر مناسب اتاقهایی با ارتفاع سقف بلند مناسب است.
آنها همچنین برای ایجاد نور خیره کننده ایدهآل هستند و برای بالای میزهای پذیرایی، راه پله ها یا دهلیزها مورد استفاده قرار میگیرند. در دستهی دیگر، چراغ های خطی LED روی سطح نصب میشوند و برای مکانهایی مناسب هستند که امکان استفاده از چراغهای آویز به دلیل ارتفاع بسیار کم سقف وجود نداشته باشد. LED خطی فرو رفته در یک سطح (سقف یا دیوار) جاسازی شده و به شکل توکار نصب میشود.
استفاده از نورپردازی خطی در طراحی نما
نورپردازی خطی نما یکی از روشهای جدید نورپردازی است که زیبایی خیرهکنندهای به نمای ساختمان میبخشد. این نوع نورپردازی در واقع با هدف تفکیک کردن مرزها، خطوط، مسیرها و به طور کلی تاکید بر موارد گفتهشده، مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از نورپردازی خطی در لبههای افقی و عمودی نمای ساختمان، جلوه بصری ساختمان را تحت تاثیر قرار داده و نمای خیرهکننده و بسیار زیبایی را به وجود میآورد.
همچنین استفاده از نورپردازی خطی در لبهها و منافذ پنجرهها، تاکید بصری بیشتری را در قاب پنجرهها ایجاد خواهد کرد. جتلایتها از چراغهای نورپردازی خطی نما هستند که از قدرت نوردهی بسیار بالایی برخوردارند. به دلیل قدرت پرتاب نور بسیار بالای این چراغها، از آنها در ساختمانهای مرتفع استفاده میشود.
لامپهای استفاده شده در جتلایت از جنس الایدی هستند و به همین علت در مصرف انرژی بسیار صرفهجویی میکند.. این چراغها به صورت روکار نصب شده ولی ویژگیهای خاص و ویژهای برای آن تعبیه شده است تا در برابر عوامل طبیعی و آبوهوایی کاملا مقاوم باشد و آسیب نبیند.