طراحی مهد کودک با رویکرد خلاقیت

در زندگی مدرن امروزی، انسانها بیشتر وقت خود را در محیط‌های مصنوعی و ساخته دست بشر می‌گذرانند و از خانه و مدرسه گرفته تا محیط کار؛ بطور مداوم با محیط کالبدی در ارتباط هستند. محیط‌های فیزیکی اطراف انسان نقش مهمی در معنادهی و سازمان بخشی زندگی او دارند. در این میان، فضاهای ویژه کودکان اهمیت بسیار زیادی دارند، چرا که کودکان به سبب محدودیت های جسمی و روانی خود در قیاس با بزرگسالان بیشترین تاثیر را از محیط خود میگیرند و در عوض تاثیرگذاری کمتری بر محیط دارند و به این ترتیب بیش از بزرگسالان اجبارا تابع شرایط محیطی‌اند. در ادامه مقاله طراحی مهد کودک با رویکرد خلاقیت همراه ما باشید.

به جهت تاثیرپذیری کودکان از محیط پیرامون، لازم است نیازها و قابلیتهای رشد جسمی، شناختی، عاطفی و اجتماعی کودکان برای شکوفایی توانایی‌های خلاقانه آنها را شناخت و تدابیری در حوزه کالبدی برای افزایش و ارتقاء خلاقیت آنها اندیشید و از آنها در طراحی فضاهای آموزشی بهره جست.

هدف از پژوهش

هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به راهبردها از طریق سیاست‌ها، برنامه‌ها و راهکارهای اجرایی، جهت مناسب سازی مجموعه کودک با فرآیند افزایش رشد خلاقیت کودک است. در این مطالعه از روش مطالعات میدانی – کتابخانه‌ای و پرسشنامه محقق- ساخت برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد، داده‌های بدست آمده به کمک نرم افزار spss تجزیه و تحلیل و رابطه‌ی میان متغیرها مشخص گردید.

نتایج نشان داد که برخی ویژگیهای کالبدی فضای آموزشی، بر رشد و شکوفایی خلاقیت کودکان تاثیرگذار است. با شناسایی مولفه های فرآیند خلاق در کودک (کنجکاوی، انگیزش، تخیل، ابتکار، بازی و …) و ایجاد جدول هدف و محتوا، اصول و راهکارهایی برای طراحی فضاهای آموزشی مانند: انعطاف پذیری، جذابیت، تنوع، شایستگی و پاسخگویی، فرم و وسعت فضا، استفاده از عناصر طبیعت و … در جهت افزایش خلاقیت آنان ارائه گردید.

طراحی فضای بیرونی مهد کودک

زمانی که با هدف خرید یک خانه، از آن بازدید می‌کنیم؛ در وهله اول، اولین گزینه‌ای که نظرمان را به خود جلب می‌کند، فضای خارجی و نمای ساختمان است. گاهی اگر نمای ساختمان، مدنظرمان نباشد بدون توجه به فضای داخلی، از بازدید صرف‌نظر می‌کنیم. ساختمان مهد کودک هم به این شکل است. اگر نما و فضای خارجی ساختمان خوب نباشد، نمی‌توان حس خوبی از فضای داخلی آن دریافت کرد. پس سعی کنید در طراحی مهد کودک به یک میزان به فضای داخلی و خارجی اهمیت بدهید.

از رنگ‌های مختلف و شاد استفاده کنید و تا جایی که می‌توانید خلاقیت به خرج دهید. تفاوتی ندارد که هدف شما طراحی مهد کودک مدرن باشد یا طراحی مهد کودک کوچک و ساده مدنظرتان باشد؛ در هر صورت باید برای المان‌های خارجی مهدکودک اهمیت ویژه‌ای قائل شوید. المان‌های عروسکی، فانتزی و شیک یکی از انتخاب‌های خوب برای طراحی مهد کودک با رویکرد خلاقیت است.

طراحی فضای بیرونی مهد کودک
از رنگ‌های مختلف و شاد استفاده کنید و تا جایی که می‌توانید خلاقیت به خرج دهید.

طراحی فضای داخلی مهد کودک

در طراحی فضای داخلی مهد کودک، سعی کنید روانشناختی کودکان را به صورت کامل مطالعه کنید، شما اگر با خلق و خوی کودکان آشنا باشید راحت‌تر می‌توانید طراحی خاص و متفاوت‌تری انجام دهید تا کودکان از فضای مهد کودک نهایت لذت را ببرند.

طراحی مهد کودک با رویکرد خلاقیت باید با توجه به بعد خلاقیت کودکان انجام شود. شما می‌توانید با استفاده از طراحی مهد کودک با رویکرد خلاقیت، ذهن کودک را برای کشف و تحریک خلاقیت آماده کنید. چنین مهدکودک‌هایی می‌توانند رشد ذهنی کودک را رقم بزنند. چنین رویکردی در طراحی مهد کودک کوچک نیز قابل اجرا است. فقط کافی است با توجه به این دغدغه اقدام به طراحی و اجرا کنید. همان‌طور که گفته شد، مهدکودک بر روی شخصیت کودکان تاثیرگذار است. پس شما باید در طراحی خود بیشترین دقت را داشته باشید.

مهد کودک و ارتقاء کیفی فرآیند آموزشی

یک مهد کودک به منظور ارتقاء کیفی فرآیند آموزشی و تسهیل و پویایی آن، باید بتواند دیدگاه‌های جدیدی را به کودکان در هنگام مشاهده‌ی نیازهای مربیان و اعضای خانواده ارائه دهد. جایی که مسیرهای ارتباطی دارای ایده‌ای غنی است و به آسانی درک می‌شود، با راهروها و پلکان‌هایی که از ازدحام جمعیت جلوگیری کرده و وضعیت نسبی اجزاء را آموزش می‌دهد.

مهد کودک تمیز و ایمن مکانی است که در آن هیچگونه مواد آلوده و تأسیسات برقی قابل دسترس وجود نداشته باشد، جایی که رویه‌ها پوشش‌هایی سخت و یا تعویض‌پذیر باشند.

مهد کودک و ارتقاء کیفی فرآیند آموزشی
مهد کودک تمیز و ایمن مکانی است که در آن هیچگونه مواد آلوده و تأسیسات برقی جود نداشته باشد.

مهد کودک دنج و آرام

باید گفت مهد کودک دنج و آرام جایی است که مصالح جاذب سروصدا بوده و پرده‌ها باعث کاهش تبادل صوت شوند؛ مهد کودک روشن و سر زنده که بدون خیره شدن و آزار چشم، لذت تماشای مناظر بیرون را فراهم کرده و فضاهای مفیدی را برای استراحت در سایه ایجاد کند؛ مهد کودک با یک پارک دارای محوطه شن و آبنما، با تاب‌ها و چرخ و فلک‌ها، جایی که کودک می‌تواند با گیاهان آشنا شده و با هم‌کلاسی‌های خود ارتباط متقابل برقرار کند. به طور خلاصه، مهد کودک جایی است برای یادگیری، بازی و رویاپردازی.

نکات مهم در طراحی مهدکودک

۱. یکی از مهم ترین نکات در طراحی داخلی مهد کودک انتخاب رنگ‌های شاد و انرژی بخش است رنگ‌ها می‌توانند تاثیر زیادی در روحیه و میزان یادگیری در کودکان و بهبود آموزش داشته باشند بنابراین بهتر است رنگ‌های موجود در مهد کودک را به صورتی انتخابی کنید که باعث ایجاد فضایی شیک و جذاب در مهد کودک شوند.

۲. علاوه بر رنگ‌ها طراحی نورپردازی مهد کودک نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و شما می‌توانید از ترکیب نورهای مصنوعی و طبیعی برای طراحی داخلی مهد استفاده کنید.

۳. در طراحی دکوراسیون مهد کودک باید از ایده‌های خلاقانه و کاربردی استفاده کرد تا بتوان فضای مهد کودک را به فضایی پر جنب و جوش و خلاقانه تبدیل کرد. و در این مطلب انواع دیزاین‌های شیک و کاربردی برای دکوراسیون داخلی مهد کودک را در اختیار شما قرار دادیم که امیدواریم با الگوبرداری از این دکوراسیون‌های داخلی بتوانید فضایی متفاوت و پر هیجان را در مهد برای کودکان طراحی کنید.

نکات مهم در طراحی مهدکودک
در طراحی دکوراسیون مهد کودک باید از ایده‌های خلاقانه و کاربردی استفاده کرد.

در معماری مهد کودک چه چیز هایی رعایت شود؟

در طراحی محیط داخلی مهد کودک، بکار گیری ایده‌های متناسب با هر محیط و اتاقی، از جمله مواردی ای است که رعایت آن واجب است. برای مثال تفکیک محیط کاری، بهداشتی، فضاهای استراحت و اتاق‌های دیگر با اتاق بازی کودکان را می‌توان گفت. این فضاها می‌بایست طبق انتظاراتی که از مهد کودک می‌رود و با توجه به وسعت و تعداد کارکنان و کودکان حاضر در مهد کودک تعبیه شود. همچنین در فضای بازی کودکان، قرار دادن چند وسیله بازی نیز ایده مناسبی است. به علاوه اتاق بازی کودکان حتما باید در نزدیکی ورودی یا خروجی ساختمان قرار داشته باشد.

نکات دیگری از جمله کوتاه بودن ارتفاع تابلوهای مخصوص کودکان و مرتفع بودن تابلوهای مخصوص بزرگسالان وجود دارد که رعایت آن ها خالی از لطف نیست. در این محیط باید از رنگ‌های ملایم و آرامش بخش در کف ودیوار و رنگ‌های اصلی زرد ، آبی و قرمز در وسایل دیگر استفاده کرد. درب‌های ورود و خروج نیز باید امکان رفت و آمد سریع را برای کودکان فراهم کند. همچنین در محل قرار دادن پریزها و وسایل این چنین باید دقت کافی را بکار برد و تا حد امکان آن ها را از دسترس کودکان به دور نگه داشت. به علاوه این موارد، تعبیه مکانی برای قرار دادن وسایل کودکان در آن نیز از جمله مواردی است که در معماری مهد کودک باید در نظر گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 4 =