طراحی داخلی با چوب یکی از راه های ایجاد فضاهای مطبوع برای جسم و روح در زندگی و به کار بردن عناصر طبیعی و اجناس آشنا برای ذهن است. از پرکاربردترین این عناصر در محیط اطراف ما چوب است که در لوازم منزل ما به کار گرفته می شود. طراحی داخلی با چوب خاصیت های فیزیکی سودمندی دارند. فواید و کاربرد چوب فراتر از سازه است و با توجه به اینکه جمعیت انسانی روز به روز در حال رشد و پیشرفت است، امروزه ساختمان ها جزئی از طبیعت و محیط زیست پیرامون ما شده است که باید برای گسترش این محیط سعی بر آن شود که کمترین ناسازگاری و مغایرت را با محیط طبیعی داشته باشد.
طراحی داخلی با چوب به عنوان مصالح پایدار تلاشی است برای تامین کیفیت یکپارچه، از نظر اقتصادی، اجتماعی و محیطی است. چوب به عنوان متریالی تجدیدپذیر و مصالح پایدار از پرکاربردترین عناصر در محیط اطراف ما است که در عصر صنعتی بیشتر مدل های صنعتی و مصنوعی آن مورد استفاده قرار می گیرند. معماری گذشتگان ما بیشتر بر پایه اصول شرایط محیطی حاکم بر منطقه زیستشان بود.
نکات طراحی داخلی با چوب
این روزها مواد و اشیایی که با استفاده از متریال مصنوعی ساخته و پرداخته شده اند، اغلب به عنوان رایج ترین و شیک ترین لوازم و ضروریات دکوراسیون منزل در آپارتمان های مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند. این مواد و وسایل با مواد مصنوعی و بعضا شیمیایی تهیه شده اند و رواج کاربرد آنها به اندازه ای است که اغلب ما فراموش کرده ایم یکی از راه های رسیدن به آرامش در فضای داخلی منزل و کمک به تندرستی در کنار پیشگیری از بروز امراض مختلف، کاربرد عناصر طبیعی در طراحی منزل است.
کاربرد مواد و مصالحی مانند فلزات، پلاستیک ها، مواد پشمی و نخی و … نه تنها سبب فراموشی و کنار گذاشتن مواد و ابزار آلات در ساختمان سازی و هم چنین مبلمان داخلی چوبی نشده است، بلکه خصوصیات و موارد بسیار دیگر که در ادامه به توضیحی مختصر از این موارد خواهد شد سبب استفاده بیشتر از این ماده آلی طبیعی شده است و باید با اطمینان گفت که امروزه هم چوب در کنار سایر مواد و متریال مصنوعی، هنوز نقش قابل توجهی در دکوراسیون منزل ایفا می کند که بیشتر جنبه های خلق زیبایی آن مورد توجه است.
تعریف چوب
تعریف چوب بسته به اینکه این ماده را در چه قسمت بخواهیم مورد استفاده قرار دهیم، فرق می کند و به طور کلی می توان سه تعریف برای آن به کار برد:
تعریف گیاه شناسی: عبارت است از مجموعه ای از بافت های ثانویه لینین شده گیاهان آونده که در بین مغز و لایه زاینده (کامبیوم) ساقه، ریشه و شاخه ها قرار می گیرد.
تعریف تجاری: به قسمت های داخلی ساقه، ریشه و شاخه درختان و درختچه ها که قابل تبدیل برای استفاده در مصارف گوناگون بوده و می توان با کار کردن بر روی آن به ارزش و مرغوبیت آن افزود.
تعریف صنعتی: چوب ماده ای جامد و متخلخل فیبری شکل و دارای ساختمان سازمان یافته ای بوده و از هر طرف ناهمسانسان و ناهمگن است.
انواع چوب در طراحی داخلی با چوب
همانطوری که گفته شد چوب و سنگ دو پدیده طبیعی هستند که به علت قدمت به وجود آمدنشان برای اکثر علوم قابل مطالعه است. مهندس ساختمان، چوب را فقط از نظر مصرف آن در صنعت ساختمان مورد مطالعه قرار می دهد. چوب هایی که در ساختمان مصرف دارند به دو دسته تقسیم می شوند: سوزنی برگ و پهن برگ. درختان سوزنی برگ مانند: سرو ـ کاج ـ سرخدار ـ نراد و درختان پهن برگ مانند: بلوط ـ اقاقیا ـ افرا ـ ممرز ـ توسکا ـ راش ـ چنار ـ صنوبر ـ بید و غیره.
کاربرد چوب در طراحی داخلی با چوب
چوب به دو صورت در طراحی داخلی با چوب مصرف می شود. یکی به طور مستقیم مانند: در ـ پنجره ـ کمد ـ کابینت آشپزخانه و غیره و دوم به طور وابسته در صنایع دیگر ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، مانند: قالب بندی برای ریختن بتن ـ تخته زیر پا برای سیمان کاری یا بنائی و یا نما چینی و یا داربست برای نگه داشتن غالب که معمولا به صورت چوب گرد (تیر چوبی) مورد استفاده قرار می گیرد.
برای انتخاب چوب هایی که به طور وابسته در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده واقع می شود معمولا دقت زیادی بعمل نمی آید همین قدر که چوب یا تخته بتواند بارهای وارده را تحمل کند کافی است. تحمل مقاومت چوب برای بارهای وارده به وسیله کارگران خبره که باید چوب را مورد استفاده قرار دهند قابل تشخیص است، ولی برای آن قسمت از چوب که به طور مستقیم مورد استفاده قرار می گیرد دقت های بیشتری به عمل می آید از جمله رنگ چوب، خشک بودن نقش چوب، دوام چوب و غیره. به همین لحاظ صنعت استفاده از چوب در این قسمت پیشرفت بیشتری کرده تا مصالح زیباتر و ارزان تر در اختیار دست اندرکاران صنعت ساختمان قرار گیرد .
در طراحی داخلی با چوب در ساخت موارد مختلفی از چوب استفاده می شود. از جمله وسایل تزئینی، وسایل نمادین و وسایلی که از آنها در منزل استفاده می کنیم. وسایل تزئینی مثل انواع گلدانهای تزئینی، آویز گردنبند، قاب عکس، جای دستمال کاغذی و …، وسایل نمادین مثل مجسمه های نمادین تاریخی و یا اساتید و هنرمندان و …. از روکش چوب نیز می توان برای پوشاندن وسایل مصرفی و یا ساخت وسایل دکوری استفاده کرد. مثلا این روکش ها را در گلسازی استفاده می کنیم یا قسمتی از دیوار اتاقمان را بپوشانیم یا یک لوستر یا آباژور بسازیم.
وسایل مورد استفاده در طراحی داخلی با چوب
وسایل مورد استفاده عبارتند از کمد، طبقه، جاکفشی، کابینت، درب، پنجره، سقف، دیوار و غیره که می تونند از هر نوع متریالی باشند. اگر ما بخواهیم به صورت دکوراتیو از این وسایل استفاده کنیم، یکی از گزینه های موجود چوب است. یعنی آنها را با چوب بسازیم مانند کابینتهای آشپزخانه که این روزها بیشتر از MDF ساخته می شود.
چوب به عنوان یکی از مصالح سبک و طبیعی در طراحی داخلی با چوب دارای چند خاصیت با ارزش است مقاومت نسبی بالا، مقدار چگالی کم و رسانایی کم در عین حال چوب چندین نقطه ضعف نیز دارد. در مقطع عرض دارای خواص متفاوت از جهات مختلف دارد. هم چنین چوب دارای قابلیت پوسیدن اشتعال است. چوب سنگین تر معمولا مقاوم تر است بار بیشتری را تحمل می کند.
قابلیت هدایت حرارتی چوب کم است و به این دلیل برای ساختن عایق حرارتی مناسب است. با توجه به رشد جمعیت و سکونت شهری امروزه ساختمانها بخشی از محیط زیست ما را تشکیل می دهد و بخش زیادی از آلودگی های زیست محیطی را ایجاد می کنند. البته نمی توانیم ساخت و ساز را متوقف کنیم، ولی با تفکر و برنامه ریزی دقیق، می توان ساختمان هایی ساخت که کمترین تاثیر منفی را بر محیط زیست داشته باشد. استفاده از چوب به عنوان یکی از مصالح پایدار یکی از ایده های برنامه ریزی و طراحی برای ساخت چنین ساختمان هایی است.