ما در دنیایی زندگی میکنیم که شاهد نفوذ فناوریهای نوین در همه عرصهها مانند دستگاههای ارتباطی، صنعت، ساختمانسازی و موارد بسیار دیگر هستیم. ساخت خانههای هوشمند و مدرن، حاصل به کار بردن تکنولوژی در بخشهایی از آن است که مدرنیته بودن منازل مسکونی را برای ما به ارمغان میآورد. در گذشته هوشمند سازی خانهها، کاری زمانبر و کمی دشوار بود؛ اما امروزه با ابزارهای مختلفی که در دسترس قرار گرفته است، میتوان در زمانی کوتاه خانه هوشمند مورد نظر را خلق کرد.
ایدههای فراوانی برای طراحی یک خانه به شیوه مدرن و هوشمند وجود دارد که میتوان در مورد آنها بحث کرد. مواردی مثل طراحی شیشهها، رنگ دیوارها، معماری حرکتی و سیستمهای خودکار، اتصال فضاهای داخلی و خارجی و … نمونههایی هستند که میتوان در طراحی خانه به شیوهای جدید گنجاند. قبل از اینکه با نحوه طراحی و ساخت خانههای هوشمند آشنا شوید، لازم است تا بدانید که به چه خانهای هوشمند گفته میشود و چه ویژگیهایی را شامل خواهد شد؟
خانه هوشمند چیست؟
به خانههای مجهز به تجهیزات الکتریکی و مکانیکی که شرایط کنترل بخشهای مختلف را برای صاحبان خود فراهم میکنند، خانه هوشمند گفته میشود. در واقع، در چنین خانهای کارها به صورت خودکار انجام خواهد شد و دیگر نیازی نیست تا انسانها خود، برای انجام آنها اقدام کنند.
شیوه عملکرد دستگاههایی که وظیفه هوشمندسازی را به عهده دارند، میتواند بر اساس هوش مصنوعی، دستورات صوتی یا با کمک برنامههای مرتبط باشد. فناوری خانههای هوشمند با نام اتوماسیون خانگی نیز شناخته میشود که در آن امکان کنترل دستگاهها از طریق اینترنت مانند گوشی موبایل وجود دارد تا امنیت، راحتی و آسایش بیشتری را برای صاحبان خانهها فراهم کند.
تفاوت خانه هوشمند و BMS
1- BMS به انگلیسی Building Management System به یک سیستم یکپارچه در ساختمان گفته میشود که کنترل و مانیتورینگ تمام تجهیزات را بر عهده دارد.
اما خانه هوشمند بخش کوچکی از یک سیستم BMS است. برای مثال:
ممکن است شما فقط سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی را کنترل و مانیتور کنید و بقیه سیستمها به صورت سنتی و دستی تنظیم شوند.
در این حالت خانه شما هوشمند شده ولی نمیتوان گفت که BMS به طور کامل در آن اجرا شده است.
2- تفاوت دیگر خانه هوشمند و BMS هزینه اجرایی آن است که BMS به مراتب هزینه بالاتری خواهد داشت.
3- دیگر تفاوت را میتوان به این مورد اشاره کرد که در خانه هوشمند کنترل تجهیزات در اختیار مصرف کننده است در
حالی که در BMS کنترل تجهیزات در اتاق کنترل و در اختیار اپراتور است.
هزینه هوشمند سازی ساختمان چقدر است؟
پارامترهای مختلفی بر روی قیمت طراحی هوشمند سازی یک ساختمان اثر میگذارد.
مثلا ابتدا باید مشخص کنیم چه سطحی از هوشمندسازی مدنظر ماست.
آیا قرار است فقط سیستم روشنایی ساختمان هوشمند شود یا قرار است تمامی سیستم های سرمایش و گرمایش و تجهیزات در موتورخانه ساختمان نیز تحت کنترل و مانیتورینگ ما باشند؟
پارامتر بعدی میزان متراژ ساختمان است که تاثیرگذار در هزینه شماست.
بنابراین مقدار دقیقی از هزینه پیاده سازی سیستم BMS را نمیتوان بیان کرد.
درآمد هوشمند سازی ساختمان
به علت گستردگی در ساخت و ساز و نیاز هر پروژه به یک مهندس در این زمینه، بازار کار خوبی ایجاد شده است.
پس لازم است در زمینه هوشمند سازی ساختمان به تسلط کافی برسید که بتوانید در بازار کار این رشته فعالیت کنید.
ما نقشه راه رسیدن به این هدف را در ادامه به شما آموزش خواهیم داد.
صنعت هوشمند سازی ساختمان جای رشد زیادی دارد و به جرأت میتوان گفت بازار کار این رشته جزو معدود کارهایی است که هنوز اشباع نشده است.
برای کار در زمینه هوشمند سازی ساختمان نیازمند این است که شما در کنار رشته برق از رشته مکانیک هم اطلاعات داشته باشید.
چون افراد کمی همزمان در این زمینه به صورت تخصصی کار می کنند بنابراین در صورتی که اطلاعات کافی و به اصطلاح شسته رفته داشته باشید به راحتی می توانید به درآمد بالا در این زمینه برسید.
دانش مهندسی برق برای راه اندازی تجهیزات برقی و برنامهنویسی کنترلرها و اطلاعات مکانیکی برای شناخت تاسیسات به کار رفته در ساختمان، نیاز است.
مراحل طراحی خانه هوشمند
در طراحی خانههای هوشمند عواملی مختلفی از قبیل نیاز کاربر، تعامل معماری و هوشمند سازی ساختمان و همچنین نوع تجهیزات تأثیرگذار هستند که در تعیین هزینههایی نیز نقش به سزایی دارند. توجه به هر یک از این موارد دید روشنتری را در اختیار طراح برای کار با نرم افزارهای طراحی خانه هوشمند قرار میدهد و موجب کاهش هزینهها و در نتیجه افزایش بهرهوری ساختمان میشود.
طراحی هوشمند سازی ساختمان و نیاز کاربر
مشخص کردن الویتهای کارفرما اولین گام در طراحی خانههای هوشمند است. چرا که در این حالت هزینههای هوشمند سازی قابل پیش بینی نبوده و تا حد زیادی افزایش مییابند. توجه به تعداد و سن افراد ساکن در محل، سطح رفاه مورد نیاز و شرایط مالی از موارد بسیار مهم در تعیین نیاز کاربر هستند. چرا که در یک ساختمان حضور افراد سالمند و یا معلول در تعریف سناریوهای مختلف در نرم افزار طراحی خانه هوشمند بسیار تأثیرگذار است.
وضعیت آب و هوایی و همچنین منطقه جغرافیایی از دیگر عوامل مؤثر بر نیاز ساکنین در طراحی خانه هوشمند است. در بسیاری از موارد عدم آگاهی کاربران موجب صرف هزینههای زیادی برای خرید تجهیزات بی استفاده میشود که میتوان دلیل آن را نبود یک طراحی واحد برای هوشمند سازی ساختمان دانست.
علاوه بر آن آشنایی با قابلیتهای مختلف خانه هوشمند موجب علاقه زیاد کاربران به داشتن تمامی امکانات صورت یکجا میشود. اما آن چه که در طراحی خانه هوشمند اهمیت دارد پتانسیل ساختمان و افراد ساکن در آن است. به عنوان مثال نصب و خرید تجهیزاتی از قبیل پرده هوشمند و یا سیستم گرمایش هوشمند بر اساس محل قرار گیری پنجره ها صورت میگیرد. عدم توجه به محل قرارگیری پنجرهها و نصب پرده هوشمند در آن محل، موجب کاهش کاربری این تجهیز میشود.
طراحی خانه هوشمند و معماری ساختمان
طراحی خانههای هوشمند بایستی در همان مراحل ابتدایی ساخت در نظر گرفته شود. به طوری که طراحی فضاها، ارتباط و هماهنگی تجهیزات در بخشهای مختلف ساختمان بایستی در پلانهای اولیه مشخص شود. این نکته در سیمکشی هوشمند سازی ساختمان اهمیت ویژهای دارد؛ چرا که لازم است برای نصب تجهیزات محل و تعداد دقیق سرخطها مشخص گردد.
دستورالعملهای مختلف هوشمند سازی با استفاده از نرم افزارهای طراحی خانه هوشمند پیاده سازی و در اختیار کاربران قرار میگیرد. به همین منظور نقشههای سیم کشی ساختمان و پلانهای معماری برای طراحی دقیق هوشمند سازی ساختمان و توسعه آن تهیه میشوند.
لازم به ذکر است انتخاب تجهیزاتی از قبیل چراغها و نوع کلیدهای و پریزها در یک خانه هوشمند زیر نظر معمار و هماهنگ با سایر اجزای فضا صورت میگیرد که این خود نشان دهنده درجه اهمیت طراحی خانه هوشمند در مراحل ساخت است.