آشنایی با انواع الگوهای رنگ در معماری

یکی از مهمترین اصول و قواعد معماری که در هنگام طراحی داخلی و بیرونی ساختمان‌ها باید در نظر گرفته شود رنگ می‌باشد. در صورتی که با انواع الگوهای رنگ در معماری آشنایی داشته باشید می‌توانید به راحتی رنگ مورد نظر را برای طراحی ساختمان خود انتخاب نمایید.

با انتخاب رنگ مناسب می‌توانید دکوراسیون زیبا و خارق‌العاده‌ای داشته باشید. اگر قصد دارید رنگ مناسب را برای طراحی دکوراسیون منزل و یا دکوراسیون محل کار خود انتخاب نمایید بهتر است ما را تا انتها همراهی نمایید تا با انواع الگوی رنگ در معماری آشنا شوید.

الگوی رنگ در معماری

به طور کلی می‌توان گفت الگوی رنگ در معماری به سه دسته طبقه‌بندی می‌شود:

الگوی درجات مختلف رنگی

در این الگو یک رنگ با تنالیته مختلف مانند خاکستری مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا رنگ‌هایی با تن‌های هماهنگ انتخاب خواهند شد.

الگوی رنگ در معماری

الگوی رنگ هماهنگ

در این نوع الگوی رنگ در معماری رنگ‌های مجاور انتخاب خواهند شد تا آرامش خاصی در فضا ایجاد گردد و از دلزدگی نیز تا حد قابل‌توجهی پیشگیری شود. این نوع الگوی رنگ اغلب برای فضاهای غیررسمی گزینه مناسبی خواهد بود.

الگوی رنگ مکمل در معماری

الگوهای رنگ مکمل در معماری شامل تعداد زیادی الگو هستند که اغلب برای فضاهای رسمی گزینه مناسبی محسوب می‌شوند.

الگوی تک رنگ در معماری

در این الگو معماری تنها یک رنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد و با انتخاب رنگ مناسب می‌توان فضای جذاب و منحصربه‌فردی را ایجاد نمود. برای طراحی دکوراسیون داخلی می‌توان از تن رنگ‌های مختلف در ترکیب با رنگ سیاه، سفید و یا خاکستری استفاده کرد و به تن‌های مختلف رنگ مورد نظر دست یافت.

رنگ‌های سفید، سیاه، خاکستری و کرم به عنوان رنگ‌های مکمل شناخته می‌شوند از این رو می‌توان آن‌ها را در ترکیب رنگ‌های مختلف مورد استفاده قرار داد. با انتخاب الگوی تک رنگ می‌توان فضایی ساده در عین حال جذاب ایجاد نمود. امروزه استفاده از الگوهای تک رنگ در دکوراسیون داخلی و خارجی تا حد زیادی رواج یافته است.

انتخاب الگوی مکمل رنگ در معماری

از دیگر الگوهای رنگ قابل استفاده در معماری می‌توان به الگوی مکمل اشاره کرد. در این الگو دو رنگ واقع در دو سر چرخ رنگ انتخاب خواهند شد به نحوی که دو رنگ انتخابی مکمل یکدیگر محسوب شوند. در این انتخاب یک رنگ به عنوان رنگ اصلی در نظر خواهد گرفته شد در صورتی که رنگ دوم به عنوان رنگ تاکیدی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

از بهترین رنگ‌های مکمل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قرمز و سبز
  • آبی و نارنجی

این الگو رنگ برای المان‌ها و فضاهای کوچک گزینه مناسبی می‌باشد و همواره توصیه می‌شود در انتخاب این نوع الگوی رنگ در معماری تمرکز خود را روی رنگ اصلی معطوف کنید. در این نوع الگو رنگ انتخاب رنگ اصلی و استفاده از آن تا حد زیادی به سلیقه معمار و فرد وابسته می‌باشد.

البته در انتخاب رنگ اصلی در این الگو رنگ نیز باید شرایط مختلف زیادی را در نظر گرفت از جمله این که اگر در فضای مورد نظر رنگ طبیعی وجود داشته باشد می‌توان از رنگ‌های سرد به عنوان رنگ اصلی استفاده کرد. در صورتی که در فضای مورد نظر شما نیز نور کافی وجود نداشته باشد تن‌های گرم انتخاب مناسبی برای شما خواهند بود.

انتخاب الگوی مکمل رنگ در معماری

الگوی مکمل دو طیفی

در این نوع الگوی انتخاب رنگ در مرحله نخست باید رنگ اصلی و غالب که قصد استفاده از آن را دارید انتخاب نمایید و دو رنگ دیگر را از میان رنگ‌های موجود در چرخه انتخاب نمایید. در این الگوی انتخاب رنگ در معماری اغلب رنگ‌هایی انتخاب می‌شوند که در چرخه وجود دارند و رنگ‌های خنثی کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. به منظور زیباسازی این الگو می‌توان از مات نمودن رنگ اصلی استفاده کرد. در مکان‌های درخشان و دیگر نقاط نیز استفاده از رنگ‌های فرعی توصیه می‌شود.

الگوی رنگ مجاور در معماری

در این الگوی رنگ در معماری اغلب سه رنگ مجاور در کنار یکدیگر در چرخه رنگ انتخاب خواهند شد. که اغلب از دو رنگ اصلی و یک رنگ فرعی تشکیل می‌شوند. الگو رنگ فرعی به طور معمول از ترکیب رنگ‌های اصلی به نسبت مساوی به دست آمده است. در این نوع الگو رنگ اول به عنوان رنگ غالب در نظر گرفته خواهد شد، رنگ دوم برای تقویت رنگ اول و در نهایت رنگ سوم برای رنگ‌آمیزی برخی از نقاط کاربرد خواهد داشت. در این الگو می‌توان رنگ‌های سیاه، سفید و خاکستری را به مقدارهای مشاوری به جای رنگ سوم مورد استفاده قرار داد.

الگوی مثلث متساوی‌الاضلاع

در این نوع الگوی انتخاب رنگ در معماری نیز سه رنگ با فاصله‌های مساوی روی چرخه انتخاب خواهند شد. به همین دلیل است که انتخاب این سه رنگ باعث ایجاد یک مثلث متساوی‌الاضلاع خواهد شد. رایج‌ترین نوع الگو استفاده از رنگ‌های زرد، آبی و قرمز می‌باشد. انتخاب این الگو رنگ باعث شلوغ به نظر رسیدن فضاها خواهد شد. از این رو اغلب برای محیط‌های خاص، اتاق کودکان و اتاق بازی انتخاب خوبی به نظر خواهد رسید. همواره توصیه می‌شود در محیط‌های مجاور این الگو، الگوهای تک رنگ را انتخاب نمایید.

الگوی مثلث متساوی‌الاضلاع

الگوی رنگ مستطیل شکل

در این نوع الگو رنگ به طور معمول چهار رنگ مورد استفاده قرار می‌گیرند که رنگ‌ها دو به دو با یکدیگر مکمل هستند. در این نوع الگوی رنگ در معماری تنوع رنگ بسیار زیادی وجود دارد که دمای رنگ در آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. پس در انتخاب خود نهایت دقت را به کار گیرید و دو رنگ گرم و دو رنگ سرد را انتخاب نمایید. انتخاب درست رنگ‌ها در فضای آرامش زیادی را ایجاد خواهد نمود. به منظور پیشگیری از شلوغ شدن محیط در این نوع الگوی رنگ در معماری توصیه می‌شود مبلمان با رنگ مناسب و مرتبط با محیط را انتخاب نمایید.

الگوی رنگ مربع

الگوی رنگ مربع با الگوی رنگ مستطیل شباهت بسیار زیادی دارد. مهمترین تفاوت موجود بین این دو الگوی رنگ این است که در الگوی مربع از رنگ‌هایی با فاصله مساوی در چرخه رنگ به جای رنگ‌های مکمل استفاده می‌شود. در این نوع الگو نیز بهتر است دو رنگ سرد و دو رنگ گرم را انتخاب نمایید تا فضایی با ترکیب رنگ مناسب ایجاد گردد. در این الگو باید یک رنگ به عنوان رنگ اصلی و رنگ‌های بعدی به عنوان رنگ‌های فرعی و تاکیدی انتخاب گردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + سیزده =